V Římě byl zahájen mezinárodní kongres Katolické Akce

2.9.2004 

V Římě byl zahájen mezinárodní kongres Katolické Akce. Mimo mezinárodního fóra této organizace se na uskutečnění tohoto kongresu podílí také papežská rada pro laiky. Jak potvrdil její předseda arcibiskup Stanislaw Rylko, ?tento kongres je ve znamení návratu k pramenům, aby se znovu odkryla aktuálnost charismatu Katolické akce a mohli jsme s nadějí hledět do budoucnosti.?

Účastníci kongresu se v pátek přesunou do Loreta, kam přiletí v neděli Svatý Otec, aby prohlásil za blahoslavené tři z bývalých členů Katolické akce. ?Cílem této pouti je kontakt se společností,? říká církevní asistent Katolické Akce, biskup Francesco Lambiasi, a dodává, ?potřebujeme začít dialog se společností o ožehavých problémech, které se dotýkají našich přátel a všech obyvatel této země. Právě proto chceme začít v Loretě nově, z posláním, které nám předá Svatý Otec. Protože Katolická Akce je buďto misijní, anebo není vůbec,? řekl biskup Lambiasi.

Nynější kongres je prvním celosvětovým shromážděním členů Katolické Akce po II. vatikánském koncilu. Po prvé se taktéž v tak velkém počtu setkají jeho účastníci s Janem Pavlem II. ?Katolická Akce vždycky byla a je povinna i dnes pracovat ve formaci věřících,? napsal Svatý Otec ve svém poselství učastníkům kongresu. Jan Pavel II. zdůraznil, že každý křesťan je pozván k životu víry. To je možné pod podmínkou, že se mu podaří překonat propast mezi Evangeliem a vlastním životem, a to ve všech aspektech, v rodině, v práci, v životě společnosti a to tím způsobem, že čerpá inspiraci a sílu z evangelia aby se mohl v plnosti realizovat. ?Církev potřebuje Katolickou Akci,? ujistil účastníky Svatý Otec. ?Historické vědomí by se nemělo zabývat nostalgickou minulostí. Musí se však stát příležitostí k uvědomění si existence cenného daru, který Duch svatý seslal církvi, dědictví, které je vyzváno na prahu třetího tisíciletí přinášet nové plody svatosti a apoštolátu,? napsal Jan Pavel II. účastníkům mezinárodního kongresu Katolické Akce.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.