Papež: Někdy jsme tak zaplaveni zprávami, že ztrácíme kontakt s realitou

1.1.2016 

Těsně před polednem zaplnilo Svatopetrské náměstí 60 tisíc lidí. Svatý otec svoji promluvu zahájil přáním požehnaného nového roku s využitím starobylé žehnací formule (Nm 6,25-26):

Pán ať na vás pohlédne a můžete se radovat s vědomím, že Jeho milosrdná tvář, zářivější než slunce, se nad vámi každý den rozjasní a nikdy nezmizí! Objevení Boží tváře obnovuje život. Bůh je totiž Otec zamilovaný v člověka a nikdy Jej neomrzí začínat s námi od začátku, aby nás obnovil. Pán s námi má trpělivost. Neunaví se, má-li s námi znovu začínat pokaždé, když padneme.

Potom papež obrátil pozornost k dnešnímu Světovému dni míru:

Pán však neslibuje kouzelné změny, nepoužívá kouzelnou hůlku. Rád mění realitu zevnitř, trpělivostí a láskou; žádá si vstoupit do našeho života jako déšť do země, aby vzešly plody. A stále nás očekává a něžně nás pozoruje. Každé ráno po probuzení můžeme říci: „Pán ať nade mnou dnes rozjasní svoji tvář.“ Biblické požehnání pak pokračuje: „Pán ať tě naplní pokojem“ (v.26). Dnes slavíme Světový den míru, jehož motto zní: „Přemáhej lhostejnost a zjednávej pokoj“. Pokoj, který chce Bůh Otec ve světě rozsévat, musíme pěstovat. A nejenom to, musíme jej „dobýt“. To obnáší opravdový a skutečný boj, duchovní boj, který probíhá v našem srdci. Nepřítelem pokoje totiž není pouze válka, ale také lhostejnost, která svádí k tomu, abychom se starali jenom o sebe, a vytváří bariéry, podezření, obavy a uzavřenost. To jsou nepřátelé míru. Máme, díky Bohu, spoustu informací, ale někdy jsme tak zaplaveni zprávami, že ztrácíme kontakt s realitou, s bratrem a sestrou, kteří nás potřebují. Začněme v tomto roce otevírat srdce, probouzet pozornost k bližnímu, k tomu, kdo je nejblíže. To je cesta, jak zjednat pokoj.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou ANGELUS je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.