Kardinál Müller: Nadějí lidstva je Ježíš Kristus, nikoli newyorská burza

2.1.2016 

Reforma římské kurie není program jediného papeže. Kurie je pomocným nástrojem církevní správy, není jádrem církve. Jádro církve je tam, kde se slouží eucharistie, i kdyby to byl skrovný přístřešek v džungli. Pozornost médií zaměřená na kurii a nikoli na evangelium svědčí o nepřiměřenosti, která vyžaduje změnu perspektivy. – To jsou úvahy kardinála Gerharda L. Müllera z rozhovoru, který poskytl německému časopisu Die Zeit.

Papežovi spolupracovníci v kurii musí být plni Petrova ducha a sloužit mu v osobnostech papežů. „Jedině ten, kdo navzdory všem svým slabostem může spolu s Petrem odpovědět Ježíšovi: „Ano, Pane, ty víš, že tě miluji“, může stát na straně jeho nástupce, papeže, se svými radami a úsudky“ – dodává kardinál Müller.

Prefekt Kongregace pro nauku víry se v obsáhlém rozhovoru zmiňuje o Františkově obraně chudých a jeho důrazu na to, že „periferie z teologického hlediska není okrajem, nýbrž středem. Naděje lidstva je v Ježíši Kristu, nikoli v newyorské burze,“ říká kardinál Müller. Odmítá rovněž obvinění z herezí, které určité katolické kruhy vyčítají papeži, kvůli některým „nešťastným, zavádějícím či nejasným“ formulacím. „Nejen z hlediska svého úřadu, ale i ze svého osobního přesvědčení musím odporovat,“ zdůraznil kardinál Müller. Heretikem je z definice ten, kdo zatvrzele popírá některou zjevenou pravdou, kterou církev učí,“ vysvětluje dále. „Papež František má svůj vlastní styl kázání a pastorace, který oslovuje miliony lidí. Mnohokrát však řekl, že všechna jeho prohlášení a gesta mají být interpretována v rámci katolického vyznání víry." Učitelský úřad papeže a biskupů není Božímu slovu nadřazený, ale je v jeho službě, jak to konstatuje také dogmatická konstituce II. vatikánského koncilu o Božím zjevení,“ upřesňuje prefekt Kongregace pro nauku víry a dodává, že jeho instituce „slouží papeži v jeho úřadu, aby odvracela chyby ve víře“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.