Videoposelství papeže Františka k úmyslům Apoštolátu modlitby

4.1.2016 

Apoštolát modlitby přichází s novou iniciativou. Od 6. ledna bude seznamovat s úmysly Svatého otce formou krátkých videoposelství, vysvětluje mezinárodní ředitel Apoštolátu, jezuita o. Frederic Fornos.

“Myslím, že tyto videonahrávky nám mohou pomoci, abychom otevřeli srdce druhým lidem a problémům, které stojí před dnešním lidstvem. Úmysly modlitby nejsou nic všeobecného, ale týkají se konkrétních mužů, žen a dětí. Videoposelství budeme natáčet jednou za měsíc se štáby z celého světa, které jsou talentované a tvůrčí, a budeme je umisťovat také na všechny sociální sítě. Bude v nich promlouvat sám papež, aby nám pomohl ke společné modlitbě na dané úmysly. Dali jsme přednost tomu, aby papež mluvil španělsky – za doprovodu titulků v deseti jazycích. Je to jazyk jeho srdce, modlitby a důvěrného hovoru s Pánem.“

Papež František se při nedávné audienci pro dětské sbory svěřil se svým osobním závazkem do nového roku. Jak řekl, chce věnovat více času modlitbě a vyzval k ní také děti. Videoposelství tedy podporují úsilí Svatého otce?

“Ano, právě tak. Je to cesta, jak naplnit přání Svatého otce, které se může stát také naším přáním – modlit se spolu s ním za problémy lidstva, za poslání církve a za nový svět. Kupříkladu v měsíci lednu nám papež František navrhuje, abychom se modlitbou zapojili do mezináboženského dialogu. Je si totiž vědom, že úcta k druhému člověku je dnes opravdu důležitá kvůli míru ve světě. Žádá nás o modlitbu, aby upřímný dialog žen a mužů odlišných náboženství přinášel ovoce míru a spravedlnosti.“

Říká francouzský jezuita, který před rokem převzal vedení světové sítě modlitby na papežovy úmysly. Apoštolát modlitby za 170 let existence spojil více než 40 milionů věřících v celém světě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.