Kardinál Rai: Snažíme se muslimy mírnit, aby se nestali kořistí teroristických skupin

4.1.2016 

Krize mezi Iránem a Saúdskou Arábií, sunnity a šíity se dotýká křesťanů tohoto regionu. O tom, jak tamější křesťané tuto situaci prožívají mluví maronitský patriarcha, kardinál Boutros Béchara Rai:

Bohužel tato krize škodí všem: křesťanům i muslimům. Bezbranní civilisté jsou nuceni utíkat z domovů. My se snažíme všem pomáhat a doufáme, že západní svět bude jednat podobně. Je velmi snadné říci: Pojďte k nám. Mnohem důležitější je však poskytnout jim pomoc, aby mohli zůstat ve své vlasti. Musíme zde zůstat, je to naše poslání. Soužití s muslimy je pro nás velmi důležité.

Jak chápat probíhající krizi? Co je za ní podle Vás?

Již 1300 let existuje latentní konflikt mezi sunnity a šíity. Jsou tu však bohužel také zájmy mezinárodní i regionální. Ty regionální má Saúdská Arábie a Irán, dvě mocnosti, které chtějí každá mít vlastní politickou a ekonomickou strategii a ovládat Blízký východ. A tento politický kontrast se bohužel stal válečným konfliktem. Na mezinárodní úrovni pak existují spojenci jak Saúdské Arábie, tak Íránu, kteří mají zase svoje zájmy. Mohu říci, že v celé této válce vedené v Sýrii, Iráku, Jemenu – a nedej Bůh nyní i Saúdské Arábii – jsou ve hře mezinárodní a lokální zájmy, politické, ekonomické a strategické. Zdrojem všech těchto pohrom je neřešená palestinská krize. Dokud mezinárodní společenství nevyřeší izraelsko-palestinský konflikt, nebudeme mít na Blízkém východě mír.

Jaké jsou praktické důsledky této situace ve zdejším regionu?

Důsledkem je destrukce jednotlivých zemí, jejich kultur, identit a lidí. My křesťané jsme během 1400 let soužití s muslimy na Blízkém východě navzdory všem peripetiím uvedli do života mírnost. Dnes se vše hroutí. Přesto tady chceme zůstat a pomáhat muslimům žít umírněně, aby se nestali kořistí teroristických a fundamentalistických organizací. Víme, že tyto organizace jsou podporovány a udržovány politicky, penězi a zbraněmi, ze zemí, které mají v tomto regionu svůj vliv a svoje zájmy. Taková je pravda bez okolků.

Co s tím a co by bylo žádoucí?

Je třeba stále – jako to činí Svatý otec – mobilizovat všechny lidi dobré vůle, aby naléhali na zastavení válek. Svatý otec od začátku říká, že jde o obchod se zbraněmi. A to je pravda o všech těchto válkách. Je třeba pozvedat hlas k radě bezpečnosti OSN a říkat, že je třeba zastavit války. Válka nic nevyřeší, nýbrž vede k další válce. Požadujeme tedy, aby byl pozvedán hlas. Bohužel je však slyšet pouze hlas papeže Františka. Žádná země nemluví o míru, žádná země nemluví o zastavení války.

Říká maronitský patriarcha kardinál Bechara Rai.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.