V římských klášterech se zachránila více než polovina židovské obce

9.1.2016 

Méně známé aspekty pontifikátu Pia XII. představí veřejnosti dokumentární film italské televize nazvaný „Pius XII. Muž míru a papež války“. Snímek, představený včera v jezuitské generální kurii, poprvé využívá dobové záznamy z archivu italské televize a zvukové záznamy z archivu Vatikánského rozhlasu.

Eugenio Pacelli byl zvolen na Petrův stolec několik měsíců před vypuknutím II. světové války. Přestože jeho kroky vždy směřovaly k míru, stal se jeho postoj k válečným událostem předmětem mnoha diskusí. Hovoří autorka dokumentu Antonia Poloso:

„Snažili jsme se rekonstruovat také ducha papeže Pacelliho, hledat, co se skrývá za kodifikovaným obrazem chladného, odtažitého papeže. Ve skutečnosti byl velmi blízký lidem a udělal opravdu velmi mnoho pro Řím a pro Židy. Mnoho řeholníků ve městě i mimo Řím odpovědělo na papežskou výzvu. Nafilmovali jsme také kroniky augustiniánek, v nichž papež mluví o židovských bratřích a žádá, aby byli přijímáni také do klauzurních klášterů.“

Odhaduje se, že během nacistické okupace v klášterech našlo útočiště více než 4 tisíce Židů, to znamená více než polovina římské židovské obce. Šlo tedy o velice širokou akci, která by nebyla myslitelná bez papežského zásahu. Pius XII., poslední římský papež, byl velmi srostlý se svým městem. Svatý stolec například dodával tuny jídla pro jeho obyvatele strádající ve válečných létech. Pavel VI. zahájil beatifikační proces Pia XII. a svěřil jej jezuitům. Hovoří bývalý postulátor, historik P. Peter Gumpel SJ:

„Dnes je především nutné změnit veřejné mínění. Ukázat, že Pius XII. nebyl tím člověkem, který je někdy popisován ideologicky manipulovaným a senzacechtivým tiskem. Katolická církev se od samého počátku postavila na obranu Židů. Pius XII. jich zachránil tisíce. Po skončení války to bylo zřejmé a veřejné mínění, včetně židovského prostředí, uznávalo, že Pius XII. pro ně udělal velmi mnoho a zachránil mnoho životů,“

říká jezuitský historik, P. Peter Gumpel.
Fotografie zachycuje papeže Pia XII. během návštěvy v římské čtvrti poblíž baziliky San Lorenzo těsně po náletu spojeneckých vojsk, při kterém byla tato bazilika zničena (20. července 1943).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.