František pokřtil v Sixtinské kapli dvacet šest dětí

10.1.2016 

Nezapomínejte, že největším dědictvím, které můžete předat svým dětem je víra – řekl Papež František rodičům dětí, které z jeho ruky přijaly křest. Dnešní neděle Křtu Páně je kromě konkláve jedinou příležitostí, kdy Sixtinská kaple přestává být muzejním objektem a slouží svému původnímu účelu. Právě tam, pod Michelangelovou freskou Posledního soudu, pokřtil dnes papež František 26 dětí: 13 chlapců a 13 holčiček.

Ve velmi stručné homilii Svatý otec řekl rodičům, že se podobají Josefu a Marii, kteří přinesli Ježíška do chrámu, aby ho obětovali Bohu:

"Dnes, ve svátek Křtu Páně, vy rodiče přinášíte své děti, aby obdržely křest, aby obdržely to, o co prosíte na počátku liturgie, kdy jsem vám položil první otázku: aby obdržely víru. Chci víru pro své dítě. Tímto způsobem je víra předávána z pokolení na pokolení, jako řetěz, který se v čase rozpíná. Uplyne pár let a tyto děti převezmou vaše místo s jinými dětmi, vašimi vnuky, a požádají o totéž: o víru, o víru, kterou nám dává křest. Tuto víru přináší dnes Duch svatý do srdce, duše a života vašich dětí. Vy jste o tuto víru požádali. Při předávání zapálené svíce vám církev doporučí, abyste střežili víru v těchto dětech. A nezapomínejte, že vposledku největší dědictví, jaké můžete svým dětem předat, je víra. Pečujte o to, aby o ni nepřišly, aby v nich vzrůstala a zůstávala v nich jako dědictví" - řekl Svatý otec.

Podobně jako před rokem František v závěru homilie připomněl maminkám, že se nemají zdráhat během liturgie své děti nakojit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.