Kardinál Sarah ostře odsoudil profanaci kostela ve Fontainebleau

13.1.2016 

„Církev je ve světě znamením odporu! Čím více hlásá Toho, který je Cesta, Pravda a Život” (Jan 4,6), tím více překáží a tím silněji je odmítána“ – čteme v listu prefekta vatikánské Kongregace pro bohoslužbu a svátosti po brutální profanaci a podpálení památného kostela ve Fontainebleau u Paříže. Ve Francii je v poslední době profanace křesťanských míst kultu na denním pořádku. Statisticky jsou na policii hlášeny každý den dva případy těchto trestných činů.

Kardinál Robert Sarah odsuzuje profanaci ve Fontainebleau velmi ostře. Jde totiž o místo, které dobře zná. V minulém roce v této farnosti pobýval. Jak říká, faktickým cílem útoku na kostelní stavbu byl Bůh, církev a místní společenství. Vybízí zejména k modlitbám za pachatele profanace Nejsvětější svátosti. “Kéž v jejich duších ďábelská nenávist ustoupí bázni Boží... Zprofanována jsou ve skutečnosti jejich srdce, v nichž se zabydlel satan,” píše šéf vatikánského úřadu pro liturgii. Kardinál Sarah katolíkům z Fontainebleau připomíná, že se nemají divit nenávisti a odmítání. „Boží láska k lidem, zjevená v Ježíšově narození, podnítila ďáblův hněv. Pamatujte, že po radosti z narození Páně přišlo šokující vraždění Neviňátek. Když Bůh zjevuje svou mírnost a lásku, svět odpovídá slepým a neopodstatněným násilím. Což se lze divit, že z vašich jesliček bylo ukradeno Jezulátko?” – ptá se kardinál Sarah.

Vatikánský kardinál rovněž připomíná, že útočníci minulý víkend nejen zprofanovali a spálili kostel, ale porazili také kříž u cesty v blízkém lese. „Křesťanská společenství a kostely neustále připomínají světu to, co nechce slyšet: že jsme byli spaseni skrze Kříž. Kříž zjevuje nekonečnou Boží lásku a nesmírnou lidskou nouzi zároveň. Což se můžeme divit, že znamení kříže vzbuzuje tak velkou nenávist, že byl zprofanován i kříž u cesty?” – čteme ve vatikánském poselství.

Kardinál Sarah připomíná také pronásledování křesťanů, k němuž dnes ve světě dochází za naprostého mlčení médií a lhostejnosti vlád. Křesťanům ve Francii připomíná, že nedosvědčili nenávist ke Kristu na svém těle, utrpěl pouze jejich kostel. Vatikánský kardinál je však vybízí, aby na křivdy reagovali jako mučedníci: vydali svědectví Bohu tím, že nebudou hledat pomstu, nýbrž odpuštění a smíření.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.