Mějte odvahu jít proti proudu - píše papež dětem

14.1.2016 

Svatý rok je slavnost, ke které Ježíš zve všechny bez rozdílu – píše papež František ve zvláštním poselství adresovaném starším dětem ve věku 13 – 16 let, kterým je v rámci Svatého roku milosrdenství věnována IV. neděle velikonoční.

„Neexistují hranice či vzdálenosti, které by mohly zabránit Otcově milosrdenství, aby dospělo až k nám a projevilo se mezi námi,“ zdůrazňuje Svatý otec. Vybízí chlapce a děvčata, aby využili Svatého roku a uvědomili si, co znamená být Božími dětmi. „Chtěl bych vás zavolat jednoho po druhém, zavolat vás jménem, jak to Ježíš činí každý den...“ – píše papež. – Vysvětluje dále, že Jubilejní rok se nazývá svatým proto, aby se celá naše existence stávala svatou. Jubileum je zároveň slavností, k níž jsou zváni všichni bez rozdílu. „Proto jsem si přál prožít s vámi dny modlitby a slavnosti. Očekávám, že vás mnoho přijede letos v dubnu,“ vybízí František.

Jubileum starších školních nese motto „Růst v milosrdenství jako Otec“. Jak Svatý otec vysvětlil, znamená to mít odvahu ke konkrétní a nezištné lásce, být odvážný v rozhodnutích a budovat každý den svět pokoje.

Dnešní dobu charakterizují hluboké změny, všechno se zdá možné i nemožné zároveň, dodává František. Vybízí chlapce a děvčata, aby zůstali pevní ve víře a v naději, aby důvěřovali Pánu, který dává odvahu jít proti proudu, vsadit na velké ideály a velké věci. „My křesťané jsme nebyli Pánem vyvoleni pro maličkosti, jděte vždy dál, směřujte k velkým věcem,“ pobízí papež.
František se obrací také přímo k těm, kdo žijí ve válečných konfliktech, v krajní nouzi a opuštěnosti, s povzbuzením, aby neztráceli naději, protože Pán s nimi má své velké plány. Ujišťuje je také, že jejich vrstevníci se za ně modlí. „Nevěřte slovům nenávisti a teroru, která se často opakují, snažte se budovat nová přátelství,“ povzbuzuje František. „Buďte odvážní a jděte proti proudu, buďte přáteli Ježíše, který je Kníže pokoje (srov. Iz 9,6), v němž všechno mluví o milosrdenství“ (Misericordiae Vultus, 8).

V závěru papež podotýká, že ačkoli všichni nebudou moci přijet do Říma, Jubileum je pro každého a bude se slavit také v místních církvích. „Nepřipravujte si jen batůžky a transparenty, ale především své srdce a mysl. Dobře se zamyslete nad touhami, které předložíte Ježíši ve svátosti smíření a v eucharistii, kterou budeme společně slavit. Až budete procházet Svatou branou, pamatujte na to, že se snažíte učinit svůj život svatý, sytit se evangeliem a eucharistií, které jsou Slovem a Chlebem života, abyste mohli budovat spravedlivější a bratrštější svět,“ končí papež František poselství starším školním dětem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.