Víra prochází dobou radosti i bolesti jako každá zkušenost lásky

17.1.2016 

Papež František před nedělním Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Evangelium této neděle podává zázračnou událost v Káně, galilejské vesnici, během svatby, na níž byli přítomni také Maria a Ježíš se svými prvními učedníky (srov. Jan 2,1-11). Matka dává vědět Synovi, že došlo víno, a Ježíš, který nejprve odpoví, že jeho hodina ještě nepřišla, přesto její pobídku přijal a daroval manželům to nejlepší víno. Evangelista zdůrazňuje, že „to byl v galilejské Káně počátek znamení, která Ježíš učinil; tím zjevil svou slávu, a jeho učedníci v něj uvěřili“ (v.11).

Zázraky jsou tedy mimořádná znamení, která provázejí hlásání dobré zvěsti a jejich účelem je vzbudit nebo posílit víru v Ježíše. V zázraku v Káně můžeme spatřovat projev Ježíšovy laskavosti k manželům, znamení Boha, který žehná manželství. Láska mezi mužem a ženou je proto dobrou cestou, jak žít evangelium a radostně se ubírat ke svatosti.

Avšak zázrak v Káně se netýká jenom manželů. Každý člověk je ve svém životě povolán k setkání s Pánem. Křesťanská víra je darem, kterého se nám dostává ve křtu a který nám umožňuje setkat se s Kristem. Víra prochází dobou radosti i bolesti, světla i temnoty, jako každá autentická zkušenost lásky. Vyprávění o svatbě v Káně nás vybízí k objevu, že Ježíš se nám nepředstavuje jako soudce chystající se odsoudit naše viny, ani jako velitel, který nám ukládá, abychom slepě plnili jeho příkazy; zjevuje se jako Spasitel lidstva, jako bratr, jako náš starší bratr a Syn Otce; představuje se jako Ten, kdo odpovídá na očekávání a přísliby radosti, jež přebývají v srdci každého z nás.

Můžeme se tedy zeptat: opravdu poznávám Pána takto? Vnímám, že je nablízku mně i mému životu? Odpovídám Mu na vlnové délce oné snubní lásky, kterou On denně prokazuje všem, každé lidské bytosti? Je třeba si uvědomit, že Ježíš nás hledá a zve, abychom Mu ve svém srdci udělali místo. A na této cestě víry s Ním nejsme sami, dostává se nám daru Kristovy krve. Velké kamenné džbány, které Ježíš naplnil vodou, proměněnou ve víno (v.7), jsou znamením přechodu od staré smlouvy k nové. Namísto vody užívané k rituálnímu očišťování jsme dostali Ježíšovu krev, prolitou svátostně v eucharistii a krvavě umučením na kříži. Svátosti, které pramení z velikonočního tajemství, nám vlévají nadpřirozenou sílu a umožňují nám zakusit nekonečné Boží milosrdenství.

Panna Maria, která je vzorem toho, jak rozjímat slova a skutky Pána, ať nám pomáhá vírou objevovat krásu a bohatství eucharistie a svátostí, jež zpřítomňují věrnou lásku Boha vůči nám. Kéž se zamilováváme stále více v Pána Ježíše, našeho Ženicha, a jdeme Mu v ústrety s rozžatými lampami svojí radostné víry a stáváme se tak Jeho svědky ve světě.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.