Papež se setkal s ekumenickou delegací Finska

18.1.2016 

Papež František přijal finskou ekumenickou delegaci vedenou luteránskou biskupkou z Helsinek Irjou Askolou. Delegace přijela do Říma na tradiční každoroční návštěvu u příležitosti zahájení Týdne modliteb za jednotu křesťanů a svátku sv. Jindřicha. Památka tohoto biskupa švédské Uppsaly a mučedníka, uctívaného jako patrona Finska, se slaví 20. ledna.

Tato vaše ekumenická pouť je výmluvným znamením toho, že jste jako luteráni, pravoslavní a katolíci objevili, co vás spojuje, a toužíte vydávat svědectví Ježíši Kristu, který je základem jednoty.

Řekl papež František a připomněl důležité výsledky dialogu mezi katolíky a luterány, počínaje společným dokumentem o ospravedlnění, přes nyní pokračující pokusy o společnou interpretaci svátostí, církve a služby v církvi. Svatý otec rovněž ocenil, že vzájemné vztahy stále více proniká duch poklidné výměny názorů a bratrského sdílení.

V našem dialogu doposud přetrvávají některé rozdíly v učení i v praktikování. To nás však nesmí odrazovat, nýbrž spíše motivovat k pokračování společné cesty směřující ke stále větší jednotě a překonávání starých koncepcí a zdrženlivosti. Ve světě zraňovaném často konflikty a poznamenaném sekularismem a lhostejností, jsme všichni společně voláni, abychom se zasazovali o společné vyznávání Ježíše Krista a stávali se stále více důvěryhodnými svědky jednoty a strůjci pokoje a smíření.

Řekl mimo jiné římský biskup na setkání s finskou ekumenickou delegací.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.