Program 1050. výročí křtu Polska

21.1.2016 

Ve Varšavě byl včera představen bohatý program oslav 1050. výročí křtu Polska. Budou mít církevní i státní charakter. Hlavní slavnost je v plánu na 14. dubna, kdy bude polský primas předsedat jubilejní mši svaté v Hnězdně:

„ Doufám, že právě z primasovské baziliky, od hrobu a relikvií sv. Vojtěcha, vyjde poselství zakořeněné ve vděčnosti za přijetí křtu, ale také otevírající nové výzvy, před kterými církev i naše vlast dnes stojí,“ řekl hnězdenský metropolita, arcibiskup Wojciech Polak (foto).

15. dubna se pak v Poznani sejde polské národní shromáždění. Bude to vůbec poprvé, co se obě komory parlamentu sejdou na slavnostním zasedání mimo Varšavu. Souvislost mezi vznikem polského státu a jeho křtem zdůraznil na tiskové konferenci předseda polského episkopátu, arcibiskup Stanislaw Gądecki:

„Lze dokonce říci, že bez křtu by nebyl ani polský stát ani Poláci, ani naše velká historie či kultura. Vznik polského státu a jeho křest jsou spolu úzce spojené,“ řekl poznaňský arcibiskup.

V rámci oslav 1050. výročí křtu Polska se biskupové vydají také na Lednický ostrov, považovaný historiky za nejpravděpodobnější místo křtu Měška I. Biskupové tam složí slavnostní vyznání víry za zvuku jubilejního zvonu nazvaného „Měšek a Doubravka“.
Připomeňme, že podle svědectví kronikáře Dětmara Merseburského právě česká kněžna Doubravka, dcera Boleslava I., měla zásadní podíl na křtu svého manžela i na další christianizaci Polska.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.