Vatikánsko – palestinská smlouva vzorem pro další země s muslimskou většinou

27.1.2016 

Důraznou výzvu k ukončení přílivu zbraní do oblastí konfliktu na Blízkém východě a k posílení humanitárních akcí vyslovil stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN na včerejším zasedání Rady bezpečnosti věnovaném situaci na Blízkém východě. Arcibiskup Bernardito Auza připomněl, že zahraniční ozbrojenci páchají nevýslovné hrůzy na civilním obyvatelstvu v Sýrii a v některých částech Iráku a že jedině politický konsensus a společný postup může učinit přítrž extremismu a fundamentalismu, který prostřednictvím terorismu rozsévá bezpočet obětí. Vatikánský diplomat vyslovil rovněž podporu pro rezoluci Rady bezpečnosti (č. 2254), která požaduje suverenitu, nezávislost, jednotu a zachování územní integrity Syrské arabské republiky a politické řešení konfliktu v této zemi. Vyjádřil rovněž důvěru, že ženevský summit, který má začít tento týden, bude příležitostí pro mezinárodní společenství sjednat pro Sýrii a celý region trvalý mír.

Arcibiskup Auza promluvil také o mírovém procesu mezi Izraelci a Palestinci. Jak řekl, tento proces může postoupit kupředu jedině prostřednictvím přímých negociací obou zúčastněných stran za podpory mezinárodního společenství. Oba tyto národy příliš dlouho trpěly kvůli pomýlenému názoru, že rozdíly lze vyřešit silou. Pokoj může přinést jedině v dobré víře vedené vyjednávání a dialog, zdůraznil vatikánský diplomat.
Arcibiskup Auza připomněl rovněž loni podepsanou (26.1. 2015) všeobecnou smlouvu mezi Svatým stolcem a Palestinským státem, která vstoupila v platnost 2. lednem letošního roku. Tato smlouva o životě a působení církve v Palestině by se – podle vatikánského reprezentanta – mohla stát vzorem dialogu a spolupráce také pro další země s arabskou a muslimskou většinou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.