Syrsko-katolický patriarcha: Křesťané v Iráku a Sýrii už ztrácejí naději

29.1.2016 

Obyvatelé válkou zkoušené Sýrie doufají v kladné výsledky diplomatických jednání v Ženevě. Situace v zemi je vysoce kritická, potvrdil pro naše mikrofony patriarcha syrsko-katolické církve Ignác Júsif III. Júnan (Ignác Youssif III. Younan) při své návštěvě Říma:

“Pozoruji, že západní země po pěti letech syrské krize, škodách, masakrech, stovkách tisíců zavražděných lidí a milionech uprchlíků konečně začínají měnit své názory a postoje. Na křesťany doléhají tyto hrůzy stejně jako na všechny ostatní, nicméně už ztrácejí naději, a to nejen kvůli hmotným potřebám. Začíná se hroutit jejich morální odhodlání. V některých oblastech přišli o všechno, stali se uprchlíky ve vlastní zemi, aniž by na tom nesli sebemenší vinu. Můj spolubratr – syrsko-pravoslavný patriarcha – nedávno navštívil Kámišlí v syrské provincii Hasaké, které v poslední době zažilo tři sebevražedné atentáty. Při explozích v tamních restauracích přišlo o život dvacet mladých křesťanů. To je opravdu velmi chmurné poselství. Lidé se ptají: Dokdy vydržíme? Dokdy budeme moci snášet tento zmatek?“

Podle syrsko-katolického patriarchy prožíváme zánik civilizace, ve které se zrodilo křesťanství a počátky jeho kultury. Ježíš nemluvil řecky, ani latinsky, nýbrž aramejsky, podotýká. Je vůbec možné odhadnout, kolik dnes žije křesťanů na území Iráku a Sýrie?, ptal se Vatikánský rozhlas.

“Nadále cestuji po severu Iráku, ale jezdím také do Bagdádu. O Iráku lze s klidem říci, že odtud odešly dvě třetiny křesťanů. Pokud budeme optimističtí, v celém Iráku dnes ještě žije 300 tisíc křesťanů. V Sýrii se situace liší, protože je tu mnoho vnitřních uprchlíků. Veliká města, jako kupříkladu Aleppo, jistě přišla o nejméně padesát procent křesťanů. Lidé přežívají ve velmi nelehké situaci – potraviny jsou předražené, není čím topit, nemají vodu, ani proud. A tak už žijí tři roky, aniž by se o tom mluvilo. Alespoň tady na Západě se o tom moc nemluví. Třetina syrského obyvatelstva se změnila v uprchlíky.“

Uzavírá syrsko-katolický patriarcha Antiochie, který v těchto dnech cestuje po Itálii a vystupuje na konferencích papežské nadace Kirche in Not.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.