Italsko-turecká edice rukopisu o bitvě u Dardanel

3.2.2016 

V závěru generální audience byla papeži Františkovi představena kniha „Papežské oddíly u Dardanel 1657“ (La Squadra Pontificia ai Dardanelli 1657 / İlk Çanakkale Zaferі 1657). Jde o přepis rukopisu z fondu Chigi uloženého ve Vatikánské knihovně, který podává zprávu o bojích papežské flotily v tzv. bitvě u Dardanel v roce 1657. Italsko-tureckou bilingvní edici připravil Rinaldo Marmara, který při včerejší prezentaci uvedl, že jeho cílem bylo zpřístupnit tento důležitý archivní materiál z vatikánských sbírek tureckým historikům a badatelům.

Jak čteme v tiskovém prohlášení, v souvislosti s tímto počinem bylo oceněno nové úsilí Turecka dát vlastní archivy k dispozici historikům a zainteresovaným badatelům, s úmyslem společně - bez ohledu na náboženskou či etnickou příslušnost - dojít k lepšímu pochopení historických událostí, bolesti a utrpení všech stran zapojených do válek a konfliktů, včetně tragických událostí roku 1915.

Dodejme ještě, že námořní bitva, označovaná jako bitva u Dardanel, se odehrála 27. července 1657. Spojenecká armáda tvořené římskými, maltézskými a benátskými loděmi tehdy nad Turky zvítězila. Úspěch však nezastavil další tureckou expanzi ani úpadek benátské Serenissimy jako první mocnosti východního Středomoří.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.