Apoštolský vikář Aleppa: Syrští teroristé utíkají, zahraniční podněcují válku

11.2.2016 

Syrská řádná armáda ve spolupráci s ruskými jednotkami zahájila tažení na osvobození Aleppa, říká tamní katolický apoštolský vikář, mons. Georges Abou Khazen. Mezi prchajícím civilním obyvatelstvem jsou také bojovníci extrémistických skupin se svými rodinami, uvedl pro agenturu Asia News (10.2.) Cílem vládního vojska je vyčistit region od extrémistů, vysvětluje syrský biskup, a umožnit lidem návrat do jejich domovů. V některých oblastech už opětovně otevřely školy a byly zprovozněny dodávky vody a elektřiny.

V situaci všeobecného napětí začíná probleskovat naděje, soudí mons. Khazen: “Mnohé ze syrských teroristických skupin požadují ukončení války, dožadují se příměří a dialogu s vojskem i vládou. Nicméně zbraně vítězí tam, kde převažují zahraniční extrémisté, provázaní s mocnostmi, které jsou přítomné uvnitř i vně našeho regionu. Pravdou je, že místní teroristé chtějí nalézt cestu k dialogu a zabránit dalším krvavým bitvám o město i vesnice”.

Podle aleppského vikáře se křesťanští uprchlíci mohou stát kvasem pro západní církve, soudí v souvislosti se syrskou migrací. “S radostí totiž prožívají pastorační a církevní službu, jsou to lidé víry. Západ může z jejich přítomnosti mnoho načerpat”, soudí biskup Khazen. V souvislosti s muslimskými uprchlíky apoštolský vikář vyzývá, aby “Evropané neměli strach a vydávali před nimi svědectví o evangeliu”. Příchod migrantů do Evropy vnímá apoštolský vikář jako znamení časů, příhodné k hlásání radostné zvěsti.

Aleppo už pět měsíců žije bez elektrického proudu a měsíc bez vody, vrací se biskup Khazen do své církve. Zásobování potravinami naopak funguje, protože vláda otevřela nový přístup do města, ačkoli potraviny jsou velmi předražené. Zásadním problémem zůstává voda, pokračuje apoštolský vikář. Studny vyhloubené poblíž kostelů a mešit však dosud postačovaly pro všechny Aleppany. Syrská vláda nyní do města posílá autocisterny s vodou a vojsko hloubí nové studny. Městskou vodárnu i teplárnu totiž drží v rukou teroristé, a proto elektrický proud vyrábějí pouze generátory. Podle odhadů Františkánské kustodie Svaté země se tak náklady na elektřinu pro jednu rodinu pohybují okolo dvanácti tisíc euro měsíčně!

Rovněž aleppská církev osmého února vstoupila do postní doby, kterou věřící na Blízkém východě silně prožívají (na fotce je letošní liturgie Popeleční středy v salesiánském kostele v Aleppu). Jak podotýká biskup Khazen, utrpení křesťanů v Sýrii a Iráku již vedlo k prvnímu zázraku – setkání papeže Františka s patriarchou Kirillem. Je to znamení útěchy, zdůrazňuje apoštolský vikář a dodává: “V postní době se ve zbylých aleppských kostelech budou konat duchovní cvičení, katecheze, pobožnosti křížové cesty, kterých se společně účastní maronité, katolíci, chaldejci i pravoslavní. Žijeme spolu na jedné půdě a již nyní zakoušíme ekumenismus krve”, uzavírá mons. Abou Khazen pro zpravodajskou agenturu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.