Svatý otec: Arabská invaze je pro Evropu výzva k sebepřekonání

3.3.2016 

„Francie by měla být laičtější. Vaše laickost je příliš závislá na osvícenecké filosofii, která považovala náboženství za subkulturu. Francie nedokázala překonat toto dědictví,“ řekl papež František při včerejším setkání iniciovaném představiteli francouzského hnutí levicových křesťanů „Poissons roses“ (Růžové ryby). Záznam hodinu a půl dlouhé rozmluvy přinesl francouzský týdeník La Vie. Jeho šéfredaktor Jean-Pierre Denis byl jedním z členů delegace, ve které byli rovněž tři levicoví poslanci současné vlády (Monique Rabin, Dominique Potier (PS) a Bruno-Nestor Azerot (GDR)). Mezi účastníky rozmluvy byla také muslimská intelektuálka Karima Bergerová, předsedkyně sdružení „Psaní a spiritualita“ dříve nazývaného „Sdružení věřících spisovatelů francouzského jazyka“.

V rozsáhlém článku nadepsaném „Politická konverzace s papežem Františkem“ Jean-Pierre Denis přináší některé momenty rozmluvy, která probíhala v Domě svaté Marty mimo oficiální agendu Petrova nástupce. František vyslovil podporu budování spojené Evropy v tónech blízkých jeho projevu před Evropských parlamentem v Štrasburku v listopadu 2014. „Pokud se chce Evropa omladit, musí najít své kulturní kořeny. Evropa má ze všech západních zemí nejsilnější a nejhlubší kořeny. Prostřednictvím kolonizace se rozšířily také do nového světa. Zapomínáním na své kořeny se však Evropa oslabila.“

Na okraj francouzského modelu sekulárního státu papež František poznamenal, že „zdravá laickost zahrnuje otevřenost ke všem formám transcendence, jak ji vnímají různé náboženské a filosofické tradice. Ostatně i ateista může mít svůj vnitřní život,“ poznamenal Svatý otec. K současnému přílivu běženců do Evropy papež konstatoval, že jde o sociální fakt: dnes lze mluvit o arabské invazi, řekl doslova. Zároveň však hledí do budoucna s optimismem. „Kolik invazí zažila Evropa ve svých dějinách! A vždy překonala sebe sama, šla kupředu a hledala jak by z kulturní výměny vytěžila co nejvíce“ - řekl papež během rozmluvy s představiteli francouzské křesťanské levice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.