Blíží se kanonizace francouzské mystičky a španělského biskupa

4.3.2016 

Církev bude mít brzy dva nové světce, dvojici nových blahoslavených a osm nových ctihodných Božích služebníků. Papež František včera odpoledne přijal prefekta Kongregace pro svatořečení, kard. Angela Amata, a schválil vydání příslušných dekretů. Do seznamu svatých bude zapsán biskup španělské Palencie, Emanuel González García (1877-1940). Žil v první polovině minulého století a je zakladatelem sdružení eucharistické úcty a ženské misionářské kongregace.

Uznáním zázraku na přímluvu bosé karmelitky Alžběty od Nejsvětější Trojice (Elisabeth de la Trinité, 1880-1906) se otevírá cesta ke svatořečení této významné francouzské mystičky, dobře známé také v českém prostředí. Občanským jménem Alžběta Catezová prožila v dijonském Karmelu o málo více než pět let, z toho poslední rok byl poznamenán nevýslovnými bolestmi těžké nemoci. Až do smrti v pouhých 26 letech nabízela své fyzické i duchovní utrpení za spásu duší.

Mezi budoucí blahoslavené patří také jiný člen francouzského Karmelu – ctihodný Maria Evžen od Dítěte Ježíše (1894-1967). Tento francouzský kněz zemřel před padesáti lety a za svého života založil mariánský sekulární institut. Beatifikaci řeholnice Marie Antonie od sv. Josefa (1730-1799) bude slavit argentinská církev. Tato neúnavná misionářka a zakladatelka řeholního exercičního domu v Buenos Aires žila v druhé polovině 18. století.

Dekrety uznávající hrdinské ctnosti se týkají pětice mužů a trojice žen. Jsou to dva italští biskupové - salesián Štěpán Ferrando, zakladatel řeholního institutu Sester misionářek Panny Marie Pomocnice, a misionář Enrico Battista Stanislao Verjus, pomocný biskup apoštolského vikariátu v Nové Guineji a člen kongregace Misionářů Nejsvětějšího Srdce Ježíšova; dále dva italští diecézní kněží, o. Giovanni Battista Quilici, zakladatel ženské řeholní kongregace, a o. Bernardo Mattio, zakladatel mnoha sociálních děl, a konečně italský kněz z Řádu menších bratrů konventuálů, o. Quirico Pignalberi. Hrdinský stupeň ctností byl potvrzen u dvou žen z významných italských měšťanských a šlechtických rodin, které, byť v odlišných údobích, zvolily zasvěcený život. Ctihodné Teodora Campostrini a Bianca Piccolomini Clementini se staly zakladatelkami ženských institutů zasvěceného života. Mezi ctihodné Boží služebnice se po včerejší papežské audienci bude řadit rovněž Maria Nieves Sánchez y Fernández, řeholním jménem Maria Nieves od Svaté rodiny, španělská řeholnice z Institutu Dcer Mariiných, který je součástí Řádu zbožných škol (piaristů). Jeho členky se zavazují zvláštním čtvrtým slibem výuky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.