Mistře, ať vidím!

4.3.2016 

Ve zcela zaplněné Vatikánské bazilice dnes v podvečer Svatý otec František vedl kajícnou liturgii v rámci iniciativy „Dvacet čtyři hodin pro Pána“. Po bohoslužbě slova papež přistoupil ke svátosti smíření a poté sám vyzpovídal několik věřících. Souběžně s ním udílelo svátost pokání více než šedesát zpovědníků. V homilii vyšel Petrův nástupce z úryvku Markova evangelia, které vypráví o navrácení zraku slepci Bartimaiovi (Mk 10,46-52):

Bohužel se vždy vyskytne někdo, který se jako oni „mnozí“ z evangelia nechce zastavit, dát se vyrušit člověkem, který touží vykřičet svou bolest a kterého by raději umlčel a vyčinil mu za obtěžování (srov. v. 48). Vyvstává tu pokušení jít dál, jakoby se nic nedělo. Avšak tímto způsobem jsme Pánu vzdáleni a zároveň udržujeme druhé lidi daleko od Ježíše. Rozpoznejme, že všichni žebroníme o Boží lásku, a nedopusťme, aby nám unikl Pán, procházející kolem. Timeo transeuntem Dominum, říká sv. Augustin. Dejme hlas své pravé touze: „Ježíši, ať znovu vidím!“ (v.51). Tento Svatý rok milosrdenství je časem příhodným k tomu, abychom přijali Boží přítomnost, zakusili jeho lásku a vrátili se celým srdcem k Bohu. Stejně jako Bartimaios odhoďme plášť a vyskočme (srov.v.50) – tedy odhoďme to, co nám brání v rychlejší cestě za Pánem, aniž bychom se obávali, že opustíme své jistoty a lpění. Nezůstávejme sedět, vstaňme, vraťme se ke svému duchovnímu vzrůstu, k důstojnosti milovaných dětí, které stojí před Pánem, aby se jim dostalo Jeho pohledu do očí, odpuštění a znovustvoření.

Řekl papež František při dnešní kajícné liturgii v bazilice sv. Petra, která zahájila „Dvacet čtyři hodin pro Pána“. Do iniciativy se zapojilo mnoho diecézí po celém světě, ve kterých zůstávají po celou noc otevřené kostely s možností eucharistické adorace, svátosti smíření a modlitebního bdění. Homilii Svatého otce si můžete přečíst ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.