Teroristický útok na řeholnice Matky Terezy

4.3.2016 

Čtyři sestry misionářky lásky byly zavražděny v Jemenu. Spolu s nimi bylo zabito 12 jejich spolupracovníků a svěřenců. Kněz pocházející z Indie, který žil při jejich klášteře, byl unesen. Apoštolský vikář Jižní Arábie jednoznačně potvrdil náboženské motivace útoku. „Sestry daly život ve službě svému charismatu. Signál vyslaný teroristy je jasný,“ uvedl biskup Paul Hinder.

Sestry z kongregace založené bl. Matkou Terezou z Kalkaty byly posledními misionářkami, které zůstaly v tomto islámském státu. Všechny ostatní ženské řády a kongregace z Jemenu odešly kvůli poslednímu konfliktu. Misionářky lásky spravovaly čtyři domy, ve kterých pečovaly o psychicky postižené a staré lidi. Dnes ráno se stal cílem teroristů jejich dům ve městě Aden. Dvě ze zabitých sester pocházely z Rwandy, další dvě z Keni a z Indie. Přežila pouze představená kláštera, které se podařilo ukrýt.

„Už dávno jsme věděli, že situace je těžká. Misionářky se staly cílem útoků už v minulosti. Přesto se rozhodly zůstat na svém místě a naplnit svou misi až do konce,“ zdůraznil biskup Hinder. Připomíná zároveň, že sestry Matky Terezy v této zemi už dříve zaplatily daň krve. V roce 1998 byly tři sestry zavražděny, když vycházely z nemocnice, kde pracovaly.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.