Tiskový mluvčí k ochraně nezletilých v církvi

4.3.2016 

P. Hans Zollner z Papežské komise pro ochranu nezletilých se v posledních dvou dnech setkal s některými oběťmi sexuálního zneužívání z australského Ballaratu, které přijely do Říma v souvislosti se sérií svědeckých výpovědí kardinála George Pella pro australskou Královskou komisi. Jak uvedl vatikánský mluvčí P. Lombardi v obsáhlém prohlášení podrobně rekapitulujícím všechny kroky posledních tří papežů pro vyšetření a zamezení dalších těchto zločinů na nezletilých, inciativa kardinála Pella je osobním, důstojným a koherentním svědectvím, které rekapituluje chyby, k nimž v této oblasti v Austrálii došlo, s cílem očistit paměť.

Na přání některých australských obětí zneužívání zařídil kardinál Pell jejich setkání s P. Hansem Zollnerem z kompetentní komise. Tématem rozhovorů s německým jezuitou byly výchovné vzorce pro nezletilé, rodiče a učitele, které by umožnily strukturální změny vedoucí k větší ochraně dětí a mladistvých v církvi a ve společnosti. Jak čteme v nótě Papežské komise pro ochranu nezletilých, P. Zollner ocenil navržená preventivní opatření a předloží je k posouzení ostatním členům komise.

P. Lombardi v tiskovém prohlášení vydaném zejména kvůli souběhu výpovědí kardinála Pella a ocenění filmu Spotlight, který vyvolal novou vlnu mediální pozornosti, uvádí na pravou míru některé výtky na adresu církve. Je naprosto mylné domnívat se, že se v církvi nestalo nic nebo příliš málo, aby se odpovědělo na tato strašlivá dramata, píše P. Lombardi. Připomíná osobní setkání papežů s oběťmi i celou sérii církevně právních a strukturálních opatření za posledních 14 let. Šéf vatikánského tiskového střediska závoveň neskrývá, že tyto skandály církev zranily a pokořily a že chce pracovat na své očistě. V této perspektivě je třeba vnímat také svědecké výpovědi kardinála Pella. Pokud tedy nová vlna pozornosti přispěje k intenzívnějšímu boji proti zneužívání nezletilých, je to jedině vítáno, uzavírá P. Lombardi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.