Kardinál Vallini: není úkolem státu povyšovat přání na práva

5.3.2016 

„Přání nesmí být povyšováno na právo. Na prvním místě je potřeba brát v potaz zájmy dítěte, nikoli přání dvou lidí mít dítě,“ píše kardinál vikář Agostino Vallini v týdeníku římské diecéze. Centrálním problémem adopcí ze strany homosexuálních dvojic, které je v těchto dnech v centru politické debaty v Itálii, je obchodování s pronájmem dělohy.

Kardinál Vallini polemizuje s prohlášením, že „zvítězila láska“, které se ozývalo poté, co návrh zákona o homosexuálních svazcích prošel senátem. „Je to rétorická fráze, která není na místě, říká papežův vikář pro město Řím. – O lásce se zákony nepíší.“ Ve skutečnosti zvítězila politická vůle, která usilovala o jistý výsledek za každou cenu, takže se uchýlila k hlasování o důvěře, které zabránilo hlasování podle svědomí. Totiž svědomí „dobře zformovaného“, na něž apeloval papež František.

Kardinál Vallini dodává, že existovaly jiné cesty, jak regulovat práva lidí, tvořících občanské svazky, aniž by se oslabovala rodina, která v Itálii už dávno čeká na adekvátní rodinnou politiku. „Zdá se, že budoucnost rodin - a zejména těch nejslabších, totiž dětí – nikomu neleží na srdci,“ píše římský vikář. Zdá se, že právě děti jsou velkou neznámou v probíhající politické debatě. „Nejde o to pečovat o dospělé v jejich přání mít dítě – pokračuje kardinál Vallini. Pečovat je nutné o děti, počínaje těmi, které nemají rodinu a měly by mít právo na matku a otce, jako v případě neuzletilých, kteří mohou být adoptováni. Pečovat by se mělo také o ženy, zejména z jižních zemí světa, které chudoba nutí k hanebnému obchodování s pronájemem dělohy.“ Kardinál Vallini pranýřuje eufemistický termín „náhradní mateřství“, který označuje za pokrytecký pokus vydávat tento obchod za něco jiného.

Pokud jde o reformu zákona o adopcích, kardinál Vallini připomíná, že usnadnění podmínek adopce dětí, které nemají rodinu, se očekává už dávno. Nesmí se však zapomínat na její skutečný cíl, totiž na dobro dětí. Co se týče tzv. stepchild adoption, totiž adopce partnerova dítěte v homosexuálních dvojicích, kardinál Vallini zdůrazňuje, že reforma byla vzata za špatný konec. „Povyšovat přání na práva není úkolem státu,“ píše papežský vikář pro římskou diecézi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.