Mluvčí syrské charity: přestaňte zásobovat džihádisty zbraněmi a ukončete válku

10.3.2016 

Lidé už si zvykli. Dříve při bombardování spěchali do úkrytů, dneska jsou pár minut po výbuchu znovu na ulici a pokračují ve své činnosti. Kdybyste ale mohli nahlédnout do jejich srdcí, viděli byste, že každý granát nechává v jejich srdci ránu. Naše ulice jsou plné děr po granátech, naše srdce také,“ vypráví tisková mluvčí syrské charity Sandra Awadová (foto) pro agenturu AsiaNews.

Jako matka rodiny s dvěma dětmi zažívá drama konfliktu ve své zemi v celé surovosti. Pět let bojů vzalo život 270 tisícům lidí a způsobilo bezprecedentní humanitární krizi. „Je velmi důležité, že mezinárodní komunita začala mluvit o míru. Ten však musí vzejít zevnitř, ze Sýrie,“ dodává, s náznakem výčitky, že mírové rozhovory jsou motivovány zejména vlastní ochranou před vlnou uprchlíků spíš než vůlí pomoci vyčerpanému a zdecimovanému obyvatelstvu.

Podle oficiálních údajů (Syrian Center for Policy Research) se na konci minulého roku ocitlo za hranicí chudoby 85,2% obyvatel. Z toho téměř 70% populace žije v kritických podmínkách, tedy v nedostatku věcí první potřeby a u 35% jde o chudobu absolutní. Charita nemá prostředky na to, aby mohla čelit této situaci. Potřebuje další materiální i duchovní prostředky, dodává mluvčí této instituce, která dnes působí – zejména díky práci dobrovolníků - v šesti oblastech: v Damašku, Aleppu, Homsu, v pobřežní oblasti, Hasace a Horanu.

V roce 2015 pomáhala syrská charita více než 205 tisícům lidí. Neomezuje jen na rozdávání potravin a předmětů první potřeby, ale pomáhá také s placením nájmů, zajišťuje lékařskou pomoc, výchovné programy pro děti i pomoc pro staré lidi. „Potřebujeme podporu celého světa, abychom mohli uhasit plameny konfliktu a vyjít z něho bez vzájemného obviňování,“ říká mluvčí syrské charity. „Je potřeba vykřičit celou pravdu, vyprávět o mužích a ženách, kteří trpí hrozným způsobem, zrušit sankce, které nechavají zemi vyhladovět, bohaté obohacují ještě více a chudé činí stále chudšími. Je třeba vyvíjet tlak na naši vládu a na světové mocnosti, aby ukončily válku, přestaly se zásobováním džihádistů zbraněmi a pomohly nám v obnově našeho milovaného národa,“ řekla pro agenturu AsiaNews mluvčí syrské charity, Sandra Awadová.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.