O uneseném salesiánském knězi nejsou žádné ověřené zprávy

10.3.2016 

Sestra Sally, které se podařilo uniknout masakru v Adenu, je nyní na bezpečném místě, ukryta před očima zvědavců a všetečnostní médií. Fyzicky je v uspokojivém stavu, ale po silném šoku, který zažila, potřebuje klid. Informoval o tom arcibiskup Paul Hinder, apoštolský vikář pro Jižní Arábii (Spojené arabské emiráty, Omán, Jemen), který se s ní osobně sešel. Tato indická sestra se jako jediná zachránila při teroristickém útoku na komunitu misionářek lásky, k němuž došlo minulý pátek. Kromě čtyř řeholnic při něm bylo povražděno 12 laických zaměstnanců hospice pro staré a postižené lidi, převážně muslimů.

Dosud nejsou žádné zprávy o osudu indického salesiána, P. Toma Uzhunnalila (foto), který byl při útoku unesen. „Zdá se, že je naživu,“ uvedl arcibiskukp Hinder s tím, že byly otevřeny všechny cesty k vyjednávání. Prozatím je však nutné zachovat opatrnost a rozvahu a nešířit nepodložené zprávy, které mohou ohrozit vyjednávání.

Od ledna loňského roku probíhá v Jemenu krvavý konflikt, ve kterém spolu zápolí sunnitská nomenklatura podporovaná Saúdskou Arábií a šíitští Hútíové ze severní části země podporovaní Íránem. V zemi operují extrémistické skupiny navázané na Al-Kájdu a džihádisty z Islámského státu, kteří podněcují násilí a teror.
V těchto hodinách došlo k výměně zajatců mezi povstalci a saúdskými oddíly. K dohodě došlo během návštěvy delegace Hútíů v Saúdské Arábii a jde o vůbec první podobnou dohodu od počátku bombardování. Cílem vyjednávání je dosáhnout příměří na hranicích a vytvoření humanitárního koridoru do oblastí zasažených boji.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.