800 let od smrti Maimonida

9.9.2004 

Španělská Córdoba slaví osmisté výročí smrti židovského filosofa Maimonida (1135-1204). Rabbi Moses ben Maimon, jak je rovněž znám, se narodil v Cordobě roku 1135, ve 13 letech s rodiči emigroval do Egypta, kde se proslavil jako teolog, filosof a lékař. Ve svém ?Průvodci zmatených? (More nebuchim, 1190) formuloval zásady negativní teologie: že totiž o Bohu je možné říci jen to, čím není. Pokusil se o syntézu rabínského učení s aristotelismem. Jeho dílo ovlivnilo jak židovské myslitele, tak křesťanskou scholastiku.

Na Maimonidovo poselství dnešnímu světu jsme se zeptali profesora Maura Peraniho, učitele hebrejštiny a židovských dějin na Boloňské univerzitě, který se účastní sympozia v Córdobě:

"Maimonides ocenil pozitivní přínos dvou dalších velkých monoteistických náboženství. Tento jeho duch tolerance je myslím velmi aktuálním příkladem pro nás všechny v situaci, kdy se objevují tendence k intoleranci, zejména v islámu a v některých ultra ortodoxních židovských kruzích.
Když náboženství sklouzne k netoleranci přichází nutně o svou identitu. Existuje totiž islám, který nemá nic společného s terorismem, existuje také islám velkých hodnot, které může sdílet s křesťanstvím a s židovstvím."

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.