Poslední dopis zavražděných misionářek lásky

14.3.2016 

Salesiáni na celém světě se modlí za osvobození svého spolubratra uneseného před týdnem v Jemenu. Prozatím se ví pouze tolik, že P. Thomas Uzhunnalil byl unesen islámskými teroristy po masakru, který spáchali v pečovatelském domě vedeném misionářkami lásky a kterému padly za oběť čtyři sestry a dvanáct jejich spolupracovníků. Policie ještě nevydala jejich těla a nedala povolení k pohřbu.

Mezitím se dostal na světlo poslední dopis zavražděných misionářek, který odeslaly do své římské komunity. „Když bombardování zesílí, poklekáme před Nejsvětější Svátostí a prosíme Ježíše Milosrdného, aby střežil nás i naše svěřence. Nejednou se schováváme pod stromy v naději, že nás Bůh ochrání, a pak běžíme k našim ubožákům,“ psaly sestry s poukazem na to, že jejich hlavní obavy se týkají toho, jak dlouho vystačí s postravinami a vodou pro ty, o něž pečují. „Bůh nemůže přestat se svou štědrostí, dokud zůstáváme s Ním a s nejubožejšími. Naši svěřenci jsou staří lidé, fyzicky a psychicky postižení či nevidomí,“ psaly sestry ve svém listu s tím, že společně žijí a společně také zemřou.

Sestry z kongregace matky Terezy z Kalkaty považují tato slova za závěť zavražděných misionářek. Jak zdůrazňují, dopis zcela jasně odpovídá na výčitky přicházející z různých stran, že kdyby sestry Jemen opustily dříve, k tragédii by nemuselo dojít. „S ohledem na lásku ke Kristy nemohly opustit potřebné, ačkoli si uvědomovaly, co je může potkat.“ – zdůraznila sestra Sara.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.