Zeffirelli po papežské audienci: Byl jsem dojatý jako malý kluk

15.3.2016 

„Mluvili jsme o tématech, která se týkají nás všech, o dnešní společnosti a zejména mladých lidech. Jejich život a problémy ho nejvíce znepokojují a já jeho obavy sdílím”, vypráví italskému listu La Nazione (15.3.) režisér Franco Zeffirelli po včerejší audienci u papeže Františka (foto). Na soukromou schůzku do Domu sv. Marty florentského mistra diskrétně doprovázeli dva adoptivní synové, Luciano a Pippo, kteří s ním žijí ve společné domácnosti už více než dvacet let. Již vloni režisér prohlásil pro deník Avvenire (6.4.2014), že by rád předal papeži svou knihu z natáčení filmu o sv. Františku z Assisi (1972). “Svazek s titulem Francesco věnuji papeži Bergogliovi, se kterým bych se rád setkal. Chtěl bych mu vyjádřit svůj obdiv, protože dokáže přijímat hříšníka a ukázat mu nekonečné Boží milosrdenství. A také bych mu rád poděkoval, že si zvolil jméno František”, řekl tehdy Zeffirelli.

Po audienci italský režisér, který se pohybuje na invalidním vozíku a má problémy s hlasem, neskrýval dojetí. „Už dlouho jsem nezakusil takový pokoj a vyrovnanost. Přisedl si ke mně co nejblíže a vystupoval velmi prostě. Nejel jsem ho navštívit kvůli chvále, ale bylo mi útěchou, že ocenil mou práci. Znal všechna má díla – a nepřekvapilo mne, že nejvíce se mu líbil Ježíš Nazaretský. Příběh sv. Františka viděl už v Argentině. Onen film je mimořádný – hlavní protagonista – Graham Faulkner – vstoupil do své role natolik, že pak zásadně změnil soukromý život”, vypráví Franco Zeffirelli a dodává: „V závěru nadešel duchovní okamžik: Pomodlili jsme se společně Otče náš.”

Florentský režisér od 70. let natáčel opakovaně ve Vatikánu – pro papeže Pavla VI. se před třiceti lety ujal režie slavnostní zahajovací mše Svatého roku, při natáčení Ježíše Nazaretského spolupracoval s mnoha vatikánskými poradci a byl rovněž vybrán k realizaci dvou dokumentárních filmů o Maximiliánovi Kolbem a Janu Pavlu II. Ačkoli se Zeffirelli netají svou homosexuální orientací, opakovaně vystoupil proti gayovské propagandě a homosexualismu. Zejména se rozhodně vyslovuje proti adopcím dětí dvojicemi téhož pohlaví. „Nedovedu si představit nic horšího, než vyrůstat se dvěma otci”, prohlásil před několika lety.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.