Arcibiskup Hindo: Je nepatřičné mluvit o genocidě křesťanů

21.3.2016 

Rozhodnutí vlády Spojených států amerických „považovat násilí páchané tzv. Islámským státem na křesťanech za genocidu“ je „geopolitickým krokem, který kategorii genocidy využívá účelově“ – komentuje Jacques Behnan Hindo, syrsko-katolický arcibiskup eparchie Hassaké-Nisibi, pro vatikánskou agenturu Fides prohlášení ministra zahraničí USA Johna Kerryho. Ten řekl v odpovědi na žádosti řady severoamerických institucí, že „Daesh je na území, kde působí, zodpovědný za genocidu na jezídech, křesťanech a šíitských muslimech. Daesh se sám označuje za genocidní svojí ideologií a svými činy, tedy v tom, co říká, tím, co věří a tím, co dělá.“

Prohlášení amerického ministra zahraničí - podle arcibiskupa Hinda, který pastoračně působí právě v těch nejvíce zkoušených oblastech severovýchodní Sýrie - „svádí pozornost na tzv. Islámský stát a přechází mlčením komplicitu a historicko-politické procesy, které vedly ke vzniku džihádistického monstra, počínaje podporou džihádistů ve válce proti tehdejšímu sovětskému režimu v Afghánistánu. Takto jsou jednou ranou smazány všechny podivné faktory vedoucí k náhlému a nenormálnímu vzniku tzv. Islámského státu (Daesh), zatímco na druhé straně až do nedávna existoval z turecké a saúdskoarabské strany, tedy ze zemí spojenců Spojených států, jasný tlak na to, aby džihádisté Al-Nusra byly dány na seznam tzv. „umírněných vzbouřenců“.

Podle mínění syrsko-katolického arcibiskupa je prohlášení o „genocidě křesťanů“ vládou USA „také pokusem, jak získat zpět prestiž, kterou si svým zásahem získala u lidu Blízkého východu ruská strana.“ Podle arcibiskupa Hinda způsobil zásah Ruska růst renomé v rozsáhlé oblasti etnik Blízkého východu, nikoli jenom u křesťanů. Na adresu tzv. Islámského státu arcibiskup Hindo poznamenává doslova, že „tito blázni zabíjejí kromě křesťanů také šiity, alawity, ale rovněž sunnity, kteří se jim nechtějí podrobit. Z více než 200 tisíc obětí syrského konfliktu představují křesťané jen minimální část. Zopakuji také, že křesťanům je v některých případech umožněno utéci anebo platit poddanskou daň, zatímco ostatním je určena pouze smrt,“ říká pro agenturu Fides, syrsko-katolický biskup Hassaké, Jacques Behnan Hindo.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.