Papežské kondolence k tragédiím v Turecku, v Rusku a ve Španělsku

21.3.2016 

Papež František se modlí za oběti teroristického útoku v Turecku a letecké katastrofy v Rusku. Dozvídáme se o tom ze dvou kondolenčních telegramů odeslaných po těchto tragédiích. Ve slovech adresovaných tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi papež ujišťuje o své solidaritě a prosí Boha o požehnání a mír pro celý turecký národ. Při teroristickém útoku v Istanbulu zabil atentátník spojený tentokrát s tzv. Islámským státem čtyři osoby.
Další z telegramů směřoval představitelům ruské vlády. František v něm vyjadřuje soustrast rodinám obětí, prosí Boha o dar útěchy a naděje. Zemřelé svěřuje milosrdenství Všemohoucího Boha. Při leteckém neštěstí v Rostově nad Donem zahynulo 62 lidí.
K oběma těmto telegramům dnes přibyl ještě třetí. Svatý otec v něm vyjadřuje hlubokou lítost nad tragédií, k níž došlo včera v Katalánsku na severu Španělska. Při nehodě autobusu se zahraničními studenty ve Freginals na dálnici spojující Valencii s Barcelonou zahynulo 13 studentek různých národností a více než 30 osob bylo zraněno. František se modlí za zemřelé a přeje rychlé uzdravení raněným. Pro rodiny oplakávající své nejbližší vyprošuje Boží dar duchovního pokoje a křesťanské naděje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.