Kardinál Vingt-Trois: Věřící se nemusí stydět za své kněze

22.3.2016 

V rozhovoru pro diecézní rozhlas Notre Dame hovořil pařížský arcibiskup André Vingt-Trois o tom, že letošní Svatý týden začínají francouzští katolíci v atmosféře mediálního honu na církev. Měl tím na mysli především osočování lyonského arcibiskupa kardinála Barbarina z domnělého zatajování případu sexuálních deliktů jednoho svého diecézního kněze. Média přitom ignorují, že případ byl řešen sice nedůsledně, ale ještě před tím než mons. Philip Barbarin nastoupil na arcibiskupský stolec francouzského primase. Pařížský arcibiskup, kardinál Ving-Trois řekl, že rozumí pocitům, které vyvstávají, a vyzval věřící, aby se drželi faktů a nepodléhali mediální kampani:

Je třeba mluvit jasně, protože nikdo nemůže lhostejně přecházet kolem zmatku, který vznikl. Je třeba říci, že všichni kněží v této zemi vedou evangelní život a případy, o kterých je řeč a které rozhodně odsuzujeme, se týkají jejich mizivé menšiny. Chápu, že někteří věřící jsou rozhořčeni a znepokojeni. Je však nutné rovněž říci, že určité sdělovací prostředky jednají ze zlé vůle a záleží jim na rozsévání neklidu a rozhořčení. A za tímto účelem vedou svoji kampaň. Je však dobře, že jsme znepokojeni, poněvadž nás to mobilizuje a nutí k vyvozování závěrů z této události. Nemůžeme se ovšem podílet na hrách, jejichž účelem je diskreditovat církev. Opakuji proto, že kněží jsou z velké většiny věrnými služebníky a rozhodná většina křesťanů má z kontaktů s nimi pozitivní zkušenosti. Nemusejí to skrývat, ani se za ně stydět.

Kardinál Vingt-Trois dále ujistil, že církev z lyonského případu vyvodí závěry. Poukázal také na to, že případům z daleké minulosti, jakým je ten zmíněný, je třeba věnovat více pozornosti, protože rány se hojí pomalu a oběti deliktů mají právo na naši pozornost – řekl pařížský metropolita, kardinál Vingt-Trois.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.