Bývalý terorista vstoupil do semináře

10.9.2004 

Do semináře v irském Maymooth byl přijat Shane Paul O´Doherty, bývalý člen Irské republikánské armády (IRA), který chtěl v 70. letech zabít katolického biskupa bombou skrytou v Bibli. Jako člen armády válčící za osamostatnění Severního Irska byl O´Doherty před 30-ti lety zadržen a odsouzen na doživotí. Z vězení však vyšel roku 1989 a od té doby otevřeně mluvil o svém působení v IRA. Jeho specializací byly bomby ukryté v balíčkách a zásilkách. Šťastnou náhodou podobnému atentátu unikl v 70. letech biskup Gerard Tickle.

Po třiceti letech dostal bývalý terorista pozitivní doporučení od jiného katolického biskupa a před dvěma týdny vstoupil do semináře. Podle mluvčího semináře sv. Patrika byli představení informováni o bouřlivé minulosti adepta, nicméně byl přijat ? jako každý, kdo získá doporučení biskupa.

Irsko, kde ještě před dvěma desetiletími chodilo pravidelně do kostela 90% lidí, zažívá dramatický pokles duchovních povolání. Seminář sv. Patrika v Maymooth je posledním, který nebyl dosud zavřen. Letos z něj vyjde pro 4 milionové Irsko pouhých osm kněží.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.