Co zbylo z řezenské přednášky

2.4.2016 

Deset let po jednom z nejvýznamnějších papežkých projevů moderní doby, totiž přednášce Benedikta XVI. na řezenské univerzitě, se nepřestávají objevovat komentáře budící dojem, že jejich autoři text pronesený 12. září 2006 nikdy celý nepřečetli. Vatikánské stránky „Nádvoří pohanů“, instituce vzniklé v roce 2011 v rámci Papežské rady pro kulturu, proto shromážďují významné komentáře k řezenské přednášce.

„V této promluvě – vysvětluje Gabriele Palasciano, který je koordinátorem projektu – dal Benedikt XVI. novou a efektivnější orientaci mezináboženskému dialogu. Ukázal totiž, že autentický dialog vychází ze společné cesty, avšak klade rovněž otázky. Benedikt v textu položil otázky islámu, ale také křesťanství. Nedorozumění mají původ v tom, že mnozí o tomto textu mluví, aniž by jej přečetli, zveličují pasáž, v níž se zdůrazňuje nemožnost koeexistence víry a násilí, a opomíjejí zásadně pozitivní smysl této promluvy.“

Jak Palasciano dále zdůrazňuje, cílem projektu není apologie řezenské přednášky, nýbrž diskuse na mezinárodní úrovní, do níž se zapojí také myslitelé z protestantského prostředí i nevěřící, v přesvědčení, že jádrem slov Beneditka XVI. je vést dialog a neztrácet přitom ze zřetele víru, ani rozum.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.