Arcibiskup Gugerotti: Ukrajina trpí všemi zapomenuta

4.4.2016 

Vatikán. Apel Svatého otce na pomoc Ukrajině, kterým vyhlašuje na 24. dubna sbírku ve všech katolických kostelech Evropy, přichází ve chvíli, kdy se o dramatické situaci této země mluví málo. Na východní Ukrajině potřebuje pomoc nejméně 800 tisíc lidí v oblastech kontrolovaných ukrajinskou vládou a 2 miliony 700 tisíc v okupovaných zónách. Půl milionu lidí strádá hlady. Urgentní pomoc je potřebná také v oblasti zdravotnictví, kde jsou ohroženy zejména těhotné ženy, lidé trpící cukrovkou nedostávají insulin a operace se provádějí bez uspání kvůli nedostatku anestetik. Dva miliony 300 tisíc lidí potřebují naléhavě léky a terapie. Dvě stě tisíc dětí odešlo z domovů do bezpečnějších oblastí země.
Pro Vatikánský rozhlas hovoří apoštolský nuncius na Ukrajině arcibiskup Claudio Gugerotti:

Na Ukrajině působí řeckokatolická církev východního obřadu, která je výrazně většinová, a latinská církev, která je ovšem rovněž velmi aktivní a významná. V oblasti, kde je situace nejobtížnější, je nicméně naše katolické zastoupení menšinové. Byla však vybudována síť pomoci a podpory, která je oceňována i vládními představiteli. Katolická církev se velice mobilizovala. Provozuje jídelny pro chudé, rehabilitační centra pro děti, azylové domy pro matky s dětmi narozenými za složitých podmínek, protože násilí, které se rozpoutalo na východě, s sebou nese dramata. Jsou tady těhotná děvčata ze sirotčinců, o která se starají řeholní sestry Dona Orieoneho. Velká poptávka je po lécích. Často se dokonce operuje bez anestetik, protože nejsou k dostání...

Papež František výslovně zmínil v souvislosti s pomocí Ukrajině dvě velmi zranitelné kategorie obyvatelstva, totiž děti a staré lidi...

Ano, obětí konfliktu jsou z 60% staří lidé - a děti, pokud přišly o rodiče nebo zůstaly doma pouze s matkou – a takových případů je mnoho. Z oblastí konfliktu odešla většina lidí v produktivním věku a o ty, kdo zůstali, se nikdo nestará. Druhý delikátní aspekt plyne z toho, že pomoc ukrajinské vlády se týká pouze území, které kontroluje. Mnoho lidí je ale na obsazeném území a lidé pendlují sem a tam. Papež mě požádal, abych o velikonocích navštívil tyto oblasti, které nekontroluje ukrajinská armáda, a kde se ještě válčí. Viděl jsem dlouhé řady žen, které musely urazit ohromné vzdálenosti, aby přešly do oblasti kontrolované Ukrajinou, vyzvedly si důchod a nakoupily za přijatelné ceny. Není to nic jednoduchého v této oblasti bez jakékoli ochrany, v zemi plné min, které jsou neustálým ohrožením. Potkal jsem se také s dětmi ze třetí třídy základní školy, které úplně zapomněly číst a psát... Konflikt se táhne už strašně dlouho, každou noc slyšíte střelbu. Je tam naprostá nestabilita a strach ze všeho. Děti do sebe přirozeně toto všechno vstřebávají a bude potřeba velmi dlouhé doby, aby mohly z této krize vyjít.

- Říká apoštolský nuncius na Ukrajině, arcibiskup Claudio Gugerotti. S politováním dodává, že mlčení médií k tomuto evropskému konfliktu je téměř absolutní. Ukrajina je proto papeži za jeho apel velmi vděčná.
Pomoc, k níž vybízí papež, bude rozdělena v krizových oblastech především prostřednictvím řeholních komunit a je určena všem lidem bez ohledu na náboženství. Správa shromážděných prostředků bude svěřena Papežské radě Cor unum.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.