Zpráva papežské nadace o návštěvě Irbílu

5.4.2016 

Ředitel italské pobočky nadace Kirche in Not navštívil v minulých dnech Irbíl v iráckém Kurdistánu, kam se uchýlila velká část křesťanů, donucených uprchnout z Mosulu a Planiny Ninive po jejich okupaci tzv. Islámským státem před dvěma lety. „Je úžasné vidět, jak víra drží tyto naše bratry navzdory dramatickým podmínkám, v nichž stále ještě žijí. Tisíce jich obývají kontejnery o 12 čtverečních metrech se společným sociálním zařízením. Někteří šťastnější našli ubytování v nájemních domech, ve kterých žijí 3 až 4 rodiny.“

Delegace, v níž byli mimo jiné také dva severoitalští biskupové (mons. Francesco Cavina z Carpi a mons. Antonio Suetta z Ventimiglia-San Remo) navštívila také několik škol, zřízených za přispění nadace. „Vzdělání tisíců křesťanských dětí je nepochybně nejkrásnější kapitolou podpory naší nadace v Iráku. Je to sázka, v níž velkodušnost západních dárců zázračně vítězí. Nikdy nezapomeneme na úsměvy dětí a jejich modlitby,“ píše Alessandro Monteduro ve své zprávě z cesty. Jak dodává, výuka v provizorních školách má vysokou úroveň zejména díky lásce a nasazení řeholních sester, dominikánek sv. Kateřiny Sienské, které většinu těchto institutů spravují. Ředitel italské Kirche in Not označuje roli církve v této oblasti za „heroickou“, protože – za pomoci řady západních organizací – na sebe vzala téměř veškeré následky genocidy. Více než 60% všech donací došlo do Kurdistánu právě díky Kirche in Not. Mohu říci, že naši dárci věnovali iráckým křesťanům střechu nad hlavou, jídlo na stůl a dovolili jejich dětem pokračovat ve studiu a doufat v budoucnost, dodává ředitel italské pobočky.

Italská delegace se setkala také s chaldejským patriarchou. Arcibiskup Louis Raphael I. Sako poděkoval za pomoc a dodal, že přítomnost západních delegací posiluje pozici křesťanů v očích muslimské veřejnosti. „Ukazujete tak, že my křesťané nejsme sami. Ekonomická pomoc je důležitá, ale ještě významnější je lidská a duchovní podpora,“ řekl chaldejský patriarcha.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.