Nalezeny relikvie „posledního misionáře Japonska“

7.4.2016 

Po 300 letech byl v Japonsku objeven hrob „posledního misionáře Země vycházejícího slunce“. Don Giovanni Battista Sidoti pocházel ze Sicílie a k Japonským břehům přirazil v roce 1708. Ihned byl zadržen a při výslechu podal důkladný výklad katolického náboženství i evropské historie, jehož záznam se zachoval v rukopise objeveném v polovině 19. století. Šogúnův poradce Arai Hakuseki, který výpověď zapisoval, chtěl misionáře propustit. Nakonec byl odsouzen k mírnému vězení. Poté, co obrátil na křesťanství japonský manželský pár, byl však spolu s konvertity odsouzen k smrti v jámě. Hovoří františkán o. Mario Tarcisio Conducci.

„Drželi ho ve vězení přes tři roky. Bylo to vězení pro dobře situované lidi. Když dva staří manželé, kteří tam sloužili, viděli jeho chování, požádali ho, aby jim vyprávěl o své víře a posléze aby je pokřtil. Konverze však byla považována za zločin a když se o ní vláda dozvěděla, nechala ho uvrhnout do díry 140 x 180 cm, hluboké tři metry a pokryté poklopem, kde každý den dostával jen trochu vody s rýží. Totéž se stalo i pokřtěným manželům. Don Sidoti je prý povzbuzoval křikem „Odvahu! Ráj je blízko! Držete se pevně své víry! Když ho Arai Hakuseki slyšel takto volat, usoudil, že se zbláznil. Nechápal, jak by někdo mohl takto zemřít pro víru.“

Don Sidoti nebyl jezuita, jak se o něm někdy mylně uvádí, upřesňuje o. Conducci. Byl diecézním knězem z Palerma. Po jeho smrti se další misionáři objevili v Japonsku až kolem roku 1860. Relikvie tohoto mučedníka byly objeveny před dvěma lety při kopání základů a v úterý 5. dubna byla jejich identita definitivně potvrzena.
O. Conducci, který k identifikaci pozůstatků italského misionáře osobně přispěl a účastnil se oficiální prezentace, se nedokáže ubránit radosti:

„Po 300 let byla tma a pak, nyní náhle vychází nádherné slunce! Jsem moc rád! V roce milosrdenství přichází toto slunce! Je mi 82 let, a teď jsem omládl o 40!“ Před zahájením konference jsem požádal zřízence, který relikvie přinesl, aby je položil na stůl, a tak to jsem se japonsky modlil: Děkuji ti Pane, za tento dar mučedníka Sidotiho. Děkuji, že jsi nám dal rozpoznat, že tyto kosti, které dnes uctíváme jsou skutečně jeho“. Je to opravdu úžasná, překrásná a mimořádná zpráva!“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.