Arcibiskup Pozzo: Bratrstvo sv. Pia X. je na cestě k plnému smíření

11.4.2016 

Výhrady lefébvristů ke koncilnímu učení o vztazích mezi církví a státem, náboženské svobodě, ekumenismu a dialogu s nekřesťanskými náboženstvími, stejně jako k některým aspektům liturgické reformy, nejsou překážkou k právnímu a kanonicmému uznání Bratrstva sv. Pia X. – uvedl v rozhovoru pro deník La Croix arcibiskup Guido Pozzo, sekretář vatikánské komise Ecclesia Dei, která vede dialog s lefébvristy.

V souvislosti s nedávnou návštěvou biskupa Bernarda Fellaye u papeže Františka potvrdil, že Bratrstvo sv. Pia X., jinak lefébvristé podle jeho zakladatele, francouzského arcibiskupa Marcel Lefébvra (foto), je na cestě k plnému smíření. Pokud jde o II. vatikánský koncil došlo v posledních letech v rozhovorech vedených s Bratrstvem k důležitým upřesněním. Jde zejména o to, že II. vatikánský koncil může být správně chápán jedině v kontextu celé tradice církve a jejího neměnného učení. Pravdy víry a katolické učení obsažené v koncilních dokumentech mají být přijímány do té míry, v jaké se to vyžaduje. Arcibiskup Pozzo výrazně odlišuje dogmata od deklarací obsahujících doporučení ohledně praktických a pastoračních otázek. Vztahuje se to zejména na deklaraci Nostra Aetate, která zahájila dialog s nekřesťanskými náboženstvími. To všechno jsou otázky, které nepředstavují překážky pro kanonické uznání Bratrstva a bude možné debatovat o nich v budoucnu.

Od Bratrstva sv. Pia X. bude Svatý stolec požadovat uznání, že jedině učitelskému úřadu církve je svěřen poklad víry, aby jej uchovával, hájil a interpretoval. Věroučná deklarace, kterou Bratrstvo bude muset akceptovat, obsahuje kromě toho tři základní prvky, které jsou pro katolicitu rozhodující: vyznání víry, závaznost svátostí a hierarchická jednota s papežem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.