Eucharistický zázrak v Polsku

11.4.2016 

Lehnický biskup Zbigniew Kiernikowski včera představil výsledky bádání potvrzující eucharistický zázrak, ke kterému došlo na slavnost Narození Páně 25. prosince 2013 v kostele sv. Jacka v dolnoslezské Lehnici (Legnica). Hostie, která upadla na zem, a po zvednutí byla vložena do nádoby s vodou, se zbarvila do červena. Její fragment byl předán lékařské laboratoři v Sadowej, která uzavřela lékařskou charakteristiku s tím, že výsledky se „nejvíce podobají tkáni srdečního svalu“ se změnami, které „často provázejí agonii“. Biskup Kiernikowski při nedělni mši rovněž sdělil, že letos v lednu představil celou kauzu Kongregaci pro nauku víry. Na základě jejího doporučení požádal místní kněze, aby připravili odpovídající místo k vystavení relikvie.
„Chápeme toto podivuhodné znamení jako zvláštní výraz přízně a lásky Pána Boha, který se tak velice snižuje k člověku,“ píše lehnický biskup v tiskovém sdělení.

K eucharistickým zázrakům dochází velmi zřídka. První jev tohoto druhu je datován do 8. století a došlo k němu v italském Lancianu. Dodnes církev uznala za autentické 133 případy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.