Divadlo Globe na návštěvě Vatikánu

13.4.2016 

Shakespearovská společnost z divadla Globe v Londýně je na návštěvě ve Vatikánu. V rámci turné u příležitosti 400. výročí smrti největšího dramatika všech dob sehraje dnes Hamleta v paláci papežské kanceláře (Palazzo della Cancelleria), kde sídlí tribunál Svatého stolce. Hovoří biskup Paul Tighe z papežské rady pro kulturu:

„Iniciativa vyšla od divadla Globe. Jde o připomínku 400. výročí Shakespearovy smrti a 450. výročí jeho narození, které se slavilo před dvěma lety. Při té příležitosti se Divadlo Globe rozhodlo představit Hamleta v různých zemích světa. A výběr padl také na Vatikán. Využili jsme prostřednictví britské ambasády u Svatého stolce a bez váhání jsme přijali. Do organizace se osobně zaangažoval kardinál Ravasi. Za místo konání jsme vytipovali palác papežské kanceláře, protože nabízí nejlepší podmínky.“

Biskup Tighe zdůrazňuje, že Svatý stolec chce upozornit na poselství Shakespearova díla. Právě on totiž utvářel naši kulturu. Klade otázky, jež jsou pro člověka zásadní, a jeho svět je hluboce proniknutý křesťanským myšlením, říká biskup Tighe:

„Shakespeare byl člověkem své doby. Byl to počátek reformace. Probíhala debata o pravém smyslu křesťanství a Shakespeare si to uvědomoval. Není pochyb o tom, že byl přesvědčeným křesťanem. Jeho víra měla vliv na jeho dílo. Stačí připomenout nedávno nalezenou novou verzi jeho závěti, která začíná velmi jasným prohlášením: „Já, William Shakespeare, zdravý a ve stavu Boží milosti, s vědomým svého duchovního určení....“ To nebyla pouze rituální formulka. Je to člověk se silným náboženským přesvědčením. Nevím, zda má smysl dále vést debatu o tom, zda byl či nebyl katolíkem a co to pro něho znamenalo. Důležitější je to, že jeho dílo bylo utvářeno skrze hlubokou víru v Boha, který hledí na náš svět a pečuje o nás,“ řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Tighe.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.