Papež František: Doba nepřátelská evangeliu vyžaduje mučednickou odvahu

14.4.2016 

Křesťané jsou v dnešní době nepříznivé evangeliu povoláni, aby napodobovali odvahu mučedníků, řekl papež František při audienci pro představené a seminaristy Papežské skotské koleje. Setkání se konalo na upomínku přeměny této koleje v kněžský seminář, od které uplynulo 400 let.

“Toto výročí je významné nejen kvůli mnoha uplynulým rokům, nýbrž zejména jako vzpomínka na věrnost šestnácti mužů, kteří 10. března roku 1616 projevili odhodlání navrátit se do Skotska jako kněží a hlásat tam evangelium. Ono rozhodnutí vzešlo z krve jednoho mučedníka.“

A tím byl jezuita sv. Jan Ogilvie, vysvětloval papež. Jeho veřejná poprava, která se datuje stejným dnem, měla utišit katolickou víru ve Skotsku, avšak stala se pro tamní církev povzbuzením k posílení jednoty s Petrovým stolcem. Odvaha oněch šestnácti mužů, kteří se vraceli do vlasti a byli připraveni na mučednictví, vydala plody.

“Také my žijeme v dobách mučednictví a v kultuře, která neprojevuje přízeň evangeliu. Vyzývám vás proto, abyste si osvojili téhož ducha oddanosti, jakým se vyznačovali vaši předchůdci. Milujte Ježíše více než cokoli jiného!“

Pokud projevíte stejnou horlivost, lásku k církvi a Skotsku, prokážete čest dějinám a obětem, které si dnes připomínáme, zdůraznil papež František v závěru své promluvy ke skotským seminaristům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.