Kardinál Tauran: Blízký východ už neexistuje

15.4.2016 

Plody mezináboženského dialogu s islámem jsou nepatrné a nemají odezvu v každodenním životě. Přesto nám nezbývá nic jiného než v dialogu pokračovat. Alternativou by byla válka – říká kardinál Jean-Louis Tauran, který stojí od roku 2007 v čele Papežské rady pro mezináboženský dialog a za pontifikátu Jana Pavla II. po mnoho let vedl vatikánskou diplomacii. U příležitosti vydání knihy “Věřím v člověka” (Je crois en l´homme) shrnuje výsledky dialogu s islámem:

“Myslím, že v dialogu s islámem došlo k pokroku pokud jde o samotné setkávání. Setkáváme se, díváme se na sebe, posloucháme se navzájem. Problém však spočívá v tom, že žádný z oněch malých úspěchů se nijak nepromítl do práva, administrace a už vůbec ne do života normálních lidí. Dialog zůstává příliš elitární. Sice je důležité, že je elitární, ale to nepostačuje. Je potřeba, aby i malé výsledky, jakkoliv jsou v podstatě nepatrné, mohly přece jen něco změnit. Například v učebnicích dějepisu v zemích Perského zálivu se křesťané nenazývají křesťany, ale jako "chybně věřící”. Tak tomu být nesmí.”

Kardinál Tauran dodává, že situace v současném světě je velmi nebezpečná a nejistá. Nikdo neví, co bude dále. Politici nemají žádná řešení:

“Překvapuje mě, jak mnoho politických vůdců přijíždí do Vatikánu hledat ideje. Nikdo neví, co bude dál. Pouze jedna věc je jasná, a zároveň velmi nebezpečná, že totiž Blízký východ už neexistuje. Není tu už most, který mezi Západem a muslimským Východem doposud tvořili křesťané. Musíme si uvědomit, že ještě před sto lety představovali 20% obyvatelstva. Dnes jich zůstala sotva čtyři procenta,” - říká šéf vatikánského úřadu pro mezináboženský dialog, kardinál Jean-Louis Tauran.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.