Počet obětí narůstá. Italská charita odeslala 100 tisíc eur na záchranářské práce

18.4.2016 

Přes tři sta mrtvých a více než dva tisíce zraněných – to je první bilance zemětřesení o síle 7,8 stupňů Richterovy stupnice, které zasáhlo Ekvádor v noci z pátku na sobotu. Podle oficiálních zpráv však lze očekávat, že počet obětí významně naroste. Nejvíce zasaženo bylo pobřežní město Pedernales, Zemětřesení však postihlo celkem šest provincií.

Ekvádorská biskupská konference vybídla ke shromažďování fondů na podporu obyvatelstva v zasažených oblastech. Místní charity sestavují seznamy nejnaléhavějších potřeb. Evropská unie rozhodla, že do Ekvádoru pošle milion euro. Sto tisíc euro ihned odeslala italská charita, potvrzuje Paolo Beccegato, který v rámci této instituce zodpovídá za mezinárodní vztahy:

Ihned jsme kontaktovali ředitel ekvádorské charity Mauricia Lópeze a jeho prostřednictvím prezidenta Herase. Obavy jsou veliké, protože zasežané území je velmi rozsáhlé a některé vesnice jsou stále ještě ponechány samy sobě. Vyhrazení 100 tisíc euro ze strany naší charity je jen malé gesto. Ve skutečnosti bude potřeba ohromého úsilí jak při urgentních zásazích tak při rekonstrukci. Jde o velmi chudou zemi, s 20% obyvatel žijícími v naprosté bídě a dalšími 10% na hranici chudoby. Situace si tedy vyžádá dlouhodobou práci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.