Arcibiskup Jurkovič: společnost se musí probudit z pasivity a hájit rodinu

20.4.2016 

Protirodinné lobby využívá všeobecnou pasivitu demokratických společností, s velkou silou prosazuje své názory a uzurpuje si právo promlouvat jménem zlhostejněných mas – varuje arcibiskup Ivan Jurkovič, stálý pozorovatel Svatého stolce při ženevských agendách OSN, který se včera zúčastnil prezentace apoštolské exhortace Amoris Laetitia diplomatickému sboru.

V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas zdůraznil, že je na čase, aby se společnost probudila a nenechala sebou manipulovat, zejména v tak podstatných otázkách, jako je rodina. To je také v jistém smyslu role papežských diplomatů na fóru mezinárodních organizací – říká arcibiskup Jurkovič:

„Je tu určitá skupina států, západních a evropských, které mají velký vliv na mezinárodní scéně. Jiné státy takové možnosti nemají. My, jako Svatý stolec, se s nikým neztotožňujeme, podporujeme určitou linii, která je protiváhou těch sil, které chtějí zavádět nové antropologické kategorie, pro církev nepřijatelné. A činíme tak také jménem jiných. Oceňuje to mnoho zemí, které se s námi ve všem neshodují, ale jsou nám blízké, pokud jde o koncepty antropologie, tradice nebo přirozenosti.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.