Arcibiskup Auza: Libanon potřebuje mezinárodní podporu s břemenem uprchlíků

20.4.2016 

Svatý stolec pevně věří, že nejlepším řešení palestinské otázky je uznání dvou samostatných států. Na zasedání Rady bezpečnosti OSN (18. dubna) věnovanému situaci na Blízkém východě to zdůraznil stálý pozorovatel Svatého stolce, arcibiskup Bernardito Auza. Jak připomněl, papež František během své návštěvy Jordánska, Palestiny a Izraele v květnu 2014 volal jak po uznání práva na existenci, prosperitu a bezpečnost státu Izrael v jeho mezinárodně uznávaných hranicích, tak po vytvoření Palestinského státu jako suverénní vlasti, v níž mohou Palestinci žít v míru, důstojnosti a svobodě. „Řešení situace uznáním dvou států se musí stát skutečností a nezůstávat pouhým snem, zdůraznil vatikánský diplomat. Arcibiskup Auza rovněž připomněl všeobecnou smlouvu mezi Svatým stolcem a Palestinským státem, která vstoupila v platnost 2. lednem letošního roku, v níž se mimo jiné vybízejí všechny strany konfliktu k vyjednávání a hledání mírového řešení ve složité blízkovýchodní situaci. Vatikán rovněž věří, že tato dohoda může sloužit za vzor pro dialog a spolupráci s dalšími převážně arabskými a muslimskými zeměmi.

Stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN rovněž poukázal na krizovou situaci v Libanonu, kde uprchlíci tvoří téměř čtvrtinu populace, a země zároveň politicky stagnuje a už téměř dva roky není schopná zvolit hlavu státu. „Mezinárodní komunita musí asistovat libanonským představitelům, aby ústavní cestou vytvořili svou vlastní vládu a vyrovnali se s nesmírným břemenem, jaký pro obyvatelstvo představují uprchlíci,“ řekl arcibiskup Auza.

Vatikánský reprezentant apeloval také na mezinárodní a kolektivní politickou akci, která by učinila přítrž šíření fundamentalismu a extrémismu rozsévajícímu teror jak v blízkovýchodní oblasti, tak v Severní Africe a v mnoha dalších částech světa. Ideologický teror nelze efektivně potlačit pouze vojenskou akcí, nýbrž je nutné obrátit pozornost také ke kořenům, z nichž vyrůstá, zdůraznil arcibiskup Auza. „Lež a rouhání teroristických skupin, které zaštiťují zabíjení a útlak náboženstvím, musí být otevřeně a co nejdůrazněji odsouzena. Především na náboženských představitelích spočívá vážná zodpovědnost odsoudit své souvěrce užívající náboženství k ospravedlnění násilí,“ zdůraznil vatikánský diplomat v New Yorku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.