Papež píše členům polární expedice

22.4.2016 

Zvláštní poselství adresoval papež František mladým Argentincům, kteří se účastní výpravy na severní pól. Chtějí tam zanést výtisk encykliky „Laudato si“ a olivovou větévku jako symbol míru. Je to první expedice toho druhý z Jižní Ameriky do severních končin naší planety. jejím cílem je upozornit na problematiku klinatických změn. Probíhá pod patronátem nadace Criteria a sítě škol „Scholas Occurrentes“ založené v Argentině z iniciativy tehdejšího arcibiskupa Buenos Aires, Jorge Maria Bergoglia.

František v poselství připomíná výzvu chránit Zemi jako náš společný dům: „Jsem přesvědčen, že problém je závažný a že iniciativy, jako je tato vaše, napomáhají probudit vědomí o degradaci životního prostředí, vyčerpávání přírodních zásob, znečištění a velmi nerovnoměrného rozdělování dober,“ zdůraznil papež.

Svatý otec poděkoval členům expedice za to, že s sebou nesou vlajky sítě škol „Scholas Occurrentes“ a její poselství a také za to, že zanechají příštím generacím v polárních ledovcích text encykliky „Laudato si“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.