Křesťané demonstrují proti strhávání křížů v Číně

25.4.2016 

Desítky křesťanů různých denominací pod vedením kardinála Josepha Zen Ze-kiuna (foto) žádají čínskou vládu, aby ustala s ničením křížů v kontinentální Číně a propustila z vězení náboženské představitele. Emeritní biskup Hongkongu upozorňuje, že svobody ubývá i v této někdejší britské kolonii.

Jak referuje agentura Asianews, protesty proběhly včera před Úřadem pro vztahy s vlastí v Hongkongu. Účastníci manifestace organizované několika křesťanskými institucemi skandovali hesla za náboženskou svobodu a pokládali květiny na památku těch, kdo za ni zaplatili životem. Organizátoři připomněli, že od konce roku 2013 bylo ve východočínské provincii Če-tiang v rámci vládní kampaně proti náboženským symbolům strženo či odstraněno více než 2000 křížů. Manifestanti apelovali také za propuštění kněží a pastorů, kteří byli uvězněni za nesouhlas s demolicemi.

K protestům v Hongkongu došlo den po setkání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s představitelkou Spojené fronty, sdružující všechny čínské sociální nekomunistické organizace. Během rozhovoru prezident zdůraznil, že náboženské organizace musejí být poslušny straně a uznat její vedení. Vládní kampaň proti náboženským symbolům má být údajně součástí obrany proti infiltracím názorů nepřátelských komunistické vládě, které do země pronikají prostřednictvím náboženství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.