Přijímejte uprchlíky a hlásejte jim evangelium

26.4.2016 

K odvážnému a vědomému pěstování své víry, jak v soukromém tak ve společenském životě, vybízejí evropské křesťany účastníci setkání organizovaného každoročně Fórem německých katolíků. V závěrečném prohlášení „Kongresu víry“ čteme, že současná situace na našem kontinentu si tento postoj naléhavě žádá.
Prohlášení konstatuje, že pro křesťany v Evropě je stále obtížnější hlásat Krista. Z veřejných míst mízí kříže, kostely jsou profanované a věřící jsou na mnoha místech vystavováni šikaně nebo posměchu. Signatáři rezoluce nicméně povzbuzují k pohostinství vůči uprchlíkům a zejména k hlásání evangelia muslimům, kteří přicházejí do Evorpy. Ještě před kongresem k tomu vybízel P. Christian Troll, jezuita z podkomise německého episkopátu pro mezináboženský dialog.

Na kongresu v bavorském Aschaffenburgu padla rovněž kritická slova. Arcibiskup Freiburgu Stephan Burger vyzval věřící k větší jednotě. Podle něho se dnes katolíci schovávají v zákopech, jedni v liberálním táboře, druzí v konzervativním – a to je špatné svědectví pro dnešní svět. Emeritní arcibiskup Kolína nad Rýnem, kardinál Joachim Meisner, poznamenal, že „církvi dnes hrozí nebezpečí, že se místo obnovy dá na „modernizaci“. Svoboda je dnes chápána jako povolnost, ztráta smyslu pro rozeznávaní mezi božským a lidským“ – řekl kardinál Meisner. Ke kněžím se obrátil s výzvou, aby „si připomněli na čem se zakládá svátost kněžství a přestali se věnovat hloupostem, když mají příležitost svědčit o víře“.
Třídenní Kongres víry pořádaný Fórem německých katolíků se každoročně nabízí jako protipól k levicovému a politicky angažovanému Centrálnímu výboru německých katolíků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.