Papež ke členům státních ozbrojených složek

30.4.2016 

Velké množství lidí přišlo dnes dopoledne na Svatopetrské náměstí. V rámci mimořádného Svatého roku milosrdenství se na sobotní generální audienci vydalo přibližně 80 tisíc poutníků. Byli mezi nimi také členové ozbrojených – vojenských a policejních – složek různých států z celého světa. Papež František je oslovil hned po skončení katecheze, kterou zahájilo čtení z druhého listu Korinťanům (2 Kor 5,20-21), kde apoštol Pavel vybízí tamější křesťany ke smíření. Petrův nástupce potom řekl:

Smiřte se s Bohem!“ (2 Kor 5,20) ... „Smiřte se s Bohem!“ – toto zvolání, které apoštol Pavel adresuje prvním křesťanům v Korintu, platí dnes se stejnou silou a přesvědčivostí pro nás všechny. Nechme se smířit s Bohem! Tento Svatý rok milosrdenství je dobou smíření pro všechny. Tolik lidí by se chtělo smířit s Bohem, ale nevědí, jak to učinit, necítí se toho hodni nebo si to sami nechtějí přiznat. Křesťanské společenství může a má usnadňovat upřímný návrat k Bohu těm, kteří po něm pociťují stesk. Zejména ti, kteří poskytují „službu usmíření“ (srov. 2 Kor 5,18), jsou povoláni být poddajnými nástroji Ducha svatého, aby se tam, kde se rozšířil hřích, ukázalo v daleko stědřejší míře Boží milosrdenství (srov. Řím 5,20). Nikdo ať nezůstává vzdálen od Boha v důsledku překážek kladených lidmi! A platí to také, což zdůrazňuji, pro zpovědníky: neklaďte překážky lidem, kteří se chtějí smířit s Bohem. Zpovědník musí být otec! Je na místě Boha Otce! Zpovědník musí být přívětivý k lidem, kteří za ním přicházejí, aby se smířili s Bohem, a pomáhat jim na cestě smíření, kterou se ubíráme. Je to tak krásná služba. Není to mučírna, ani výslech. Je to Otec, který dotyčnou osobu přívětivě přijímá. Nechme se smířit s Bohem! My všichni.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Hned po katechezi se papež František obrátil k účastníkům poutě vojenských a policejních složek. Na Svatopetrském náměstí jich bylo několik desítek tisíc, z nichž velkou většinu tvořili samozřejmě muži.

S radostí vítám představitele ozbrojených sil a policie z různých částí světa, kteří přišli do Říma u příležitosti mimořádného Svatého roku milosrdenství. Pořádkové síly – vojáci a policisté – mají za úkol zaručovat bezpečnost, aby každý občan mohl žít v pokoji a klidu. Buďte ve vašich rodinách a v různých prostředích, kde působíte, nástrojem smíření, staviteli mostů a rozsévači pokoje. Jste totiž pověřeni nejenom tím, abyste předcházeli konfliktům, řídili je nebo jim zamezovali, ale také abyste přispívali k vytváření řádu založeného na pravdě, spravedlnosti, lásce a svobodě, podle definice míru svatého Jana XXIII. z encykliky Pacem in terris (č.18).
Zjednávat mír není snadná záležitost, zvláště ve válce, která zatvrzuje srdce a působí násilí a nenávist. Vybízím vás, abyste neklesali na mysli. Pokračujte na své cestě víry a otevřete svá srdce milosrdnému Bohu Otci, který nikdy neochabuje v odpouštění. Tváří v tvář každodenním výzvám dejte zazářit křesťanské naději, která je jistotou vítězství lásky nad nenávistí a míru nad válkou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.