Papež k situaci v Sýrii

1.5.2016 

Na Svatopetrském náměstí se v poledne sešlo asi 30 tisíc lidí, aby si vyslechli promluvu Svatého otce, společně se pomodlili k Panně Marii a přijali apoštolské požehnání. Papež František komentoval dnešní evangelium (Jan 14,23-29) a mimo jiné v závěru řekl:

My nejsme sami: Ježíš je nám nablízku, je mezi námi a v nás! Je nově přítomen v dějinách skrze dar Ducha svatého, jehož prostřednictvím je možné mít živý vztah s Ním, Ukřižovaným Vzkříšeným. Duch, který je nám dán svátostmi křtu a biřmování, působí v našem životě. Vede nás ve způsobu myšlení, jednání a rozlišování mezi dobrým a zlým; pomáhá nám praktikovat Ježíšovu lásku a Jeho darování se druhým, zejména těm nejpotřebnějším.
Nejsme sami! A znamením přítomnosti Ducha svatého je také pokoj, který Ježíš dává svým učedníkům: „Svůj pokoj vám dávám“ (Jan 14,27). Tento pokoj je jiný než ten, který si přejí nebo se snaží uskutečňovat lidé. Ježíšův pokoj prýští z vítězství nad hříchem, nad sobectvím, které nám brání mít se rádi jako bratři. Je to Boží dar a znamení Jeho přítomnosti. Každý učedník, který je dnes povolán následovat Ježíše v nesení kříže, dostává pokoj Ukřižovaného Vzkříšeného v jistotě Jeho vítězství a v očekávání jeho definitivního příchodu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Regina Caeli je ZDE

Po hlavní promluvě papež František nejprve pozdravil pravoslavné křesťany, kteří podle svého kalendáře slaví dnes Velikonoce, a popřál „všem bratřím z východních církví“, aby je „Pán obdaroval všemi dary svého světla a svého pokoje. Kristus vstal z mrtvých!“

Hned poté se Petrův nástupce vyslovil k mezinárodní situaci:

S hlubokou bolestí přijímám dramatické zprávy ze Sýrie o spirále násilí, která nadále ztěžuje již tak beznadějnou humanitární situaci země, zejména ve městě Aleppo, a kosí nevinné oběti dokonce mezi dětmi, nemocnými a těmi, kdo velice obětavě poskytují pomoc bližnímu. Vybízím všechny strany konfliktu, aby respektovaly příměří a zintenzivnily probíhající dialog, který je jedinou cestou vedoucí k míru.

Připoměňme, že od 27. února, začátku příměří vyhlášeného na ženevských jednáních, až do 22. dubna, bylo v Aleppu zabito či těžce zraněno 440 lidí v důsledku dělostřeleckého ostřelování prováděného takzvaně umírněnou opozicí. Během posledních čtyřiadvaceti hodin tito ozbrojenci zabili 15 lidí a zranili 120 lidí v různých čtvrtích města. Teroristé samozvaného islámského státu a al Nusra zasáhli 7 mešit, dvě školy a jednu nemocnici. Jak podaly různé zdroje, bylo zcela zničeno 60 obchodů a 80 domů.

Svatý otec pak také pozdravil účastníky mezinárodní konference na téma „Udržitelný rozvoj a nejisté formy práce“ a vyzval politické a ekonomické instituce občanské společnosti k prosazení takového modelu rozvoje, který by bral ohled na lidskou důstojnost.

V samotném závěru pak pozdravil sdružení Meter, které již mnoho let – zejména v internetovém prostředí - bojuje proti každé formě zneužívání nezletilých. Spatra pak papež František dodal:

Je to tragédie! Nesmíme tolerovat zneužívání nezletilých! Musíme je bránit a přísně trestat delikventy. Díky za vaše úsilí a pokračujte odvážně ve své práci!

Po společné mariánské velikonoční modlitbě Regina Caeli Petrův nástupce všem požehnal:

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.