Na nový kostel přispěli i muslimové

3.5.2016 

Muslimové pomohli ve financování nového katolického kostelíka. Stalo se to v Khalsábádu, v malé vesnici nedaleko pákistánského města Gojra v pandžábské provincii, odkud k nám obvykle doléhají pouze špatné zprávy o situaci křesťanské menšiny.

Hliněná kaple, v níž se shromažďovalo k bohoslužbám osm místních katolických rodin, vzala za své při posledním monzumu. Do sbírky na novou stavbu přispěli místní rolníci i obchodníci mulimského vyznání, píše agentura AsiaNews. Prozatím byly vztyčeny obvodové zdi nové stavby. „Toto je dialog života,“ říká místní kněz, P. Aftab James Paul. Není to poprvé, co muslimové poskytují pomoc na stavbu katolického kostela, dodává. Jako někdejší ředitel diecézní komise diecéze Faisalábád pro mezináboženský dialog má informace z první ruky. V roce 2005 byl podobným způsobem financován jiný kostel v kraji Gojra Tehnsil.

Tato oblast je nicméně smutně proslulá jinou události. V roce 2009 tu bylo pro podezření z rouhání umučeno 10 křesťanů, z toho sedm upálených zaživa, a čtyři kostely byly zničeny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.