Videoposelství papeže Františka pro Konfederaci italských kooperativ

4.5.2016 

Papež František oslovil prostřednictvím videoposelství účastníky 39. národního shromáždění Konfederace italských kooperativ, které probíhá dnes a zítra v Římě (4. a 5. května). Hned v úvodu připomněl své setkání s jejími členy 28. února loňského roku. „Mluvím k vám tedy jako přítel,“ dodal a zrekapituloval témata o nichž tehdy mluvil, viz zde.

Jak dále podotkl Svatý otec, od doby posledního setkání se vystupňovalo drama migrantů a terorismu a světová ekonomika se zpomalila. Vybídl členy družstev, aby měli před sebou své původní určení, spolupracovali se svými farnostmi a diecézemi a měli na zřeteli, že jejich posláním je nejen podnikat, ale držet přitom zároveň za ruku lidi v obtížné situaci.

Chytit se příležitosti a podnikat, dokáží mnozí. Vaší devízou je podnikání, vycházející z potřeb. Zachovejte si toto bohatství... Nechte se vést úsilím o obecné dobro, o dobro členů kooperativ a dobro, které tato sdružení přinášejí vaší zemi. ... Funkční kooperativa vede k růstu solidarity také mezi členy družstev, posiluje společnou odpovědnost, schopnost velkoryse uznat to, co jiní dokáží, stejně jako příjímat omezení.

Papež ocenil kapitál důvěry a bratství, který v sobě nese družstevnictví. Právě to je zdroj, který dnešní svět potřebuje, dodal. „Vy jste také svědectvím toho, jak víra oživuje konkrétní úsilí v lidských dějinách a podporuje velkorysé motivace, které mohou zlepšit běh věcí,“ řekl papež ve videoposelství pro účastníky národního shromáždění Konfederace italských kooperativ.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.